четвер, 18 квітня 2019 р.

"Тернопіль 1540" - унікальна екскурсія містом

  Тернопіль старовинне місто на березі Ставу, оповите легандами, пронизане підземними ходами та сповнене таємничих історій. На центральних вуличках у кожному клаптику землі, в кожній будівлі, скверику чи площі притаїлися неймовірні факти його становлення і розвитку, тут під шаром сучасності зберігаються спогади минулого. Проте мало хто з численних жителів міста чи його гостей замислюються, що приховує під собою майже півтисячолітня історія Тернополя.
  
В понеділок 15 квітня 2019 року мені вдалося побувати в Тернополі на унікальній екскурсії "1540" присвяченій першій писемній згадці про місто. Адже,у цей день 479 років тому, а саме 15 квітня 1540 року польський король Сигизмунд I видав грамоту краківському каштеляну, великому коронному гетьману Янові Амору Тарнавському на місцевість у Теребовлянському повіті, з умовою збудувати над річкою Серет фортецю. Театралізоване дійство організував Туристично-інформаційний центр міста Тернополя, для відвідувачів воно було безкоштовне, лише потрібно було зареєструватися. І хоча весна в цьому році видалася прохолодною проте людей на екскурсію зібралося досить багато, навіть прохожі час від часу долучались до нашої групи.

  Завдяки Оксані Ленчук - харизматичному екскурсоводу, команді ТІЦу та решті акторів які взяли участь у події нам вдалося здійснити подорож у часі, відвідавши різні епохи розвитку міста. Ми розпочали нашу пригоду біля ТІЦу на вулиці Грушевського. І так, стрілки годинників закрутились назад і наша екскурсія почалася. Ми подумки повертались в минуле слухаючи розповіді екскурсовода, складали уявлення про тогочасне життя і побут. До нашої дружньої компанії приєднався спритний єврей Мошко, який весь час веселив публіку і  збирав гроші до своєї скриньки. Поки ми переміщались у часі, в якийсь момент з далеку почувся стукіт копит, люди розступилися і з подивом побачили величного гетьмана Яна Тарнавського на коні в оточені челяді, то ми потрапили на початок історії - в 1540 рік, засновник міста привітав учасників екскурсії і вирушив далі по своїх справах.


  А ми запустивши нашу машину часу, пройшли до Театральної площі, тут нам розповіли про звички містян в минулому, ми дізналися хто такі "кавуни"(це виявляється не лише полосаті та соковоті плоди землі), скільки було готелей в минулому, хто сплачував"копитне" мито та багато інших дивних і цікавих фактів про місто і його жителів. Аж раптом залунали постріли та зазвучала російська мова, ми перенеслися в 1914 рік, на дворі Перша світова війна, а місто заполонили солдати у формі.



   Дати, події, епохи і час все перемішалось у місті, прямуючи далі ми зустіли юного продавця газет, неподалік вийшли на прогулянку яскраво вбрані куртизанки, лунала музика. Поки всі відволіклися в поважної пані "вкрали" гаманець, проте "злодія" швидко затримали. А ми все більше і більше дізнавалися цікавого з історії міста. Виявляється вулиця Валова найкраще збереглась з давніх часів, а під час Другої світової війни Тернопіль був сильно знищений.


  Серед наших екскурсантів в якийсь момент з'явився "контробандист" і зваблював людей пляшечками з ароматною рідиною та іншими дифіцитними товарами. Неподалік, як і в давні часи можна було почистити взуття у хлопчика зі щітками. Після всіх атракцій ми вирушили далі, нас чекали ще безліч розповідей. Наступною зупинкою була Катедра, де ми дізнались що покровителькою міста є свята Текля, з'ясували що в архітектурі величної будівлі присутні східні мотиви та стали свідками містичної процесії людей в чорних накидках.


    Кінцевою станцією нашої інтерактивної екскурсії став Тернопільський замок, ми уважно слухали розповідь пані Оксани, як на місто напали татари, залунали постріли гармат і рушниць, задзвеніли шаблі. І біля ставу розгорнулася битва між нападниками та козаками, що захищали твердиню. Битва була вражаюча, браві захисники перемагали ворогів, землю встеляли тіла "загиблих", тут роздалися ще потріли і на сходах заголосили люди. "Вбили" нашого харизматичного екскурсовода, відразу прибігли молодики з ношами і знесли зі сходів "жертву". Проте це була лише постановка, в ході екскурсії ніхто не постраждав, а "вбивство" було анонсом наступної екскурсійної програми "Кримінальний Тернопіль", яка відбудеться 20 травня.



   Я вперше побувала на такій мега цікавій театралізованій екскурсії, в якій я була не лише глядачем а й безпосереднім учасником. Адже коли поруч розвиваються такі захопливі події важко лишатися осторонь. Завдяки директору ТІЦу Тарасу Ковальчуку, його команді, екскурсоводу Оксані Ленчук, всім акторам та учасникам цього незабутнього дійства я поринула в атмосферу історичного Тернополя, дізналася багато цікавих фактів і почула безліч історій. Це була справжня подорож у часі. Я з нетерпінням чекаю наступної екскурсії, отож давайте разом слідкувати за анонсами подій.
   Пригоди чекають...

Немає коментарів:

Дописати коментар