понеділок, 27 травня 2019 р.

Подорож на катамарані прадавнім велетом - Дністром

  Неймовірна сила і краса природи втілена у споконвічному велеті - Дністрі. Він несе свої води крізь віки, пробиваючи шлях, даруючи життя - створює унікальний за своїми характеристиками каньон. Дністер ще з давніх часів кидає виклик людям, приваблює їх своєю могутністю і обдаровує сміливців надзвичайними скарбами. Ті, хто наважиться приборкати річку, відчути на собі швидкість течії, чи підкоритись стихії і насолоджуватись моментом отримують незабутній досвід сплаву - подорожі на катамарані.
 
З невеликого джерела у передгіррі Карпат Львівської області, на висоті 818 м бере свій початок одна з найкрасивіших річок України - Дністер. В нас, на Тернопіллі вона має довжину 262 км, протягом яких відкриваються неймовірні краєвиди. Дністер з давна цінували та поважали, древні греки називали його Тірас, а римляни Данастріс. Назва Дністер походить від давньослов'янських слів "дана"-річка та "істер"швидкий, тобто "швидка річка". За легендою, в давні-предавні часи, там де зараз протікає річка, був колись струмок, вздовж якого поселялись люди. На березі, на м'якому піску, вони влаштували собі календар, відмічаючи кожний день позначкою. Одного разу струмок розлився, затопивши береги і коли прийшли люди, вони побачили що позначки які вони робили - зникли. "Хто дні стер?"-запитували люди. І самі ж собі відповідали : "Струмок дні стер". З тих часів струмок, що дні стер, почали називати Дністром.
   Тернопільщина славиться своїми сплавами на річках. Однією з найцікавіших пригод на воді є подорож Дністром на катамарнах. Це не лише спортивний відпочинок, а й незабутння екскурсія в стародавні часи мальовничим Дністровським каньоном. За свою довгу історію річка проклала собі шлях у скелях утворивши унікальний каньон. Неймовірної краси природа, особливий клімат, пам'ятки живої і неживої природи, мальовничі ланшафти та особливі відслонення порід забезпечили Дністровському каньону славу, як одному з 7 природніх чудес України. А завдяки неповторним геологічним пам'яткам, що зустрічаються на схилах, має ще й світове визнання. Територія басейну Дністра та навколишні землі в Тернопільській області належать до Національного природнього парку "Дністровський каньон".
  Сплав на катамарані по Дністрі одна з найцікавіших та найпопулярніших атракцій теплої пори року на Тернопіллі. Нещодавно й мені вдалося здійснити мрію та на собі відчути неймовірний драйв цієї пригоди. Для сплаву обов'язово потрібна гарна компанія, надійні катамарани та досвідчені капітани. У нас всі пазли незабутньої мандрівки склалися як найкраще, навіть погода не підвела. Цю подорож давньою рікою нам організували справжні професіонали своєї справи Комунальне підприємство "Заліщики туристичні" у рамках прес-туру. Ми змогли пройти тестовий маршрут довжиною в 5 км, та на власному досвіді переконатись наскільки безпечні та цікаві сплави на Дністрі.
  Наша подорож розпочалась зі стоянки, яка називається Печорна, вона знаходиться біля мальовничого міста Заліщики. Подібних стоянок на Дністрі в Тернопільській області є декілька, вони призначені для комфорту туристів та мають певну інфраструктуру. На нас вже чекали два катамарана та капітани, для мене це була хвилююча пригода адже я була вперше на сплаві, а весло тримала лише на фотосесії. Більшість речей довелося залишити в машині, на воді дуже легко впустити у воду гаджет чи інший предмет. Нас розділили на команди, визначивши хто допомагатиме капітану керувати, та хто задавариме темп, мені випала честь сидіти на носі катамарану і з іншою дівчиною задавати ритм нашого плавання.Ми всі одягнули рятувальні жилети, це обов'язкова умова виходу на сплав, навіть попри те, що катамарани напрочуд безпечні. Вислухали всі необхідні інструкції, після цього вже вчились тримати весло та гребти, поки що в повітрі. А ще намагались зорієнтуватись хто який борт, щоб правильно виконувати команди капітана. В сплаві дуже важлива саме чітка робота команди. Нашим капітаном і по сувмісництву екскурсоводом у цій подорожі була тендітна дівчина Леся, яка показала себе гарним професіоналом.

   Весняний Дністер каламутний і повноводний, з гарною течією. Мені спершу було трохи боязко що не зумію вміло гребти і підведу команду. Але це виявилось зовсім не складно і дуже цікаво, спершу, щоб вийти на воду, нам потрібно було пройти декілька метрів проти течії. Це неймовірний досвід командної роботи, нам вдалося вийти майже на середину ріки, а далі коли нас підхопила течія, розпочалася екскурсія Дністровським каньоном. До речі, не обовязково постійно працювати веслом, течія в більшості випадків справляється сама.
  Від навколишніх краєвидів перехоплювало подих, а цікаві історії, що розповідала наш капітан доповнювали катрину побаченого. Цей спокій, красу, оточуючу природу словами важко описати, їх потрібно хоч раз побачити на власні очі. На схилах каньону зустрічається багато рідкісних рослин, тварин та птахів. Навіть клімат свій, унікальний - завдяки високим стінам Дністровського каньону на цій території завжди тепліше, а коли навколо йдуть дощі  тут може світити сонце.
  Дністровський каньон по праву називають - "книгою створення світу" адже на вертикальних стінах проглядаються скельні відслонення від наймолодших антропогенних до найдавніших відкладів палеозойської ери, по них можна вивчити історію землі. Береги вкриті лісами і час від часу можна побачити, як над водою пролітають цікаві птахи.
  Наш маршрут пролягав до парку в Заліщиках, де було зручно причалити. А поки що ми вчилися управляти катамараном, намагалися взяти на абордаж сусідній жовтий плавзасіб, не вийшли з нас пірати. З далеку спостерігали за пересуваннями баржі, яка курсує між двома областями нашою Тернопільською і сусідньою Чернівецькою. І вдало пройшли під залізничним мостом, на ньому виявляється є білий ромб який вказує маршрут проходження для човнів. Наша подорож закінчилась невеликим змаганнями з іншою командою та вдалою парковкою біля берега.
  Це була справжня пригода на воді, цілком безпечна і зовсім не страшна, а навіть дуже драйвова і мега цікава. Хоча ми проходили тестовий маршрут, адже сплав може тривати від декількох годин до декількох днів, я в захваті від унікальної краси Тернопіля та впевненна що ще не одноразово відправлюсь у річкову подорож. Раджу обов'язково відвідати Дністровський каньон та на власному досвіді переконатися що сплави це незабутні враження та якраві емоції.
  Пригоди тривають...
   
  
 

2 коментарі: