вівторок, 11 червня 2019 р.

Фестиваль "Чортківська офензива" 2019

  Фестивалі на Тернопіллі, це не лише веселі розваги - це шалена суміш історії, культури та сучасності. Це неймовірний драйв і захват, можливість зануритись у атмосферу події і стати частинкою чогось великого. Історичні реконструкції, відтворення епох, маштабні бої та неймовірні костюми - все втілилось в грандіозному святкуванні "Чортківської офензиви".
 
З 7 по 9 червня 2019 року в містичному місті Чорткові та селі Ягільниця, що на Тернопіллі пройшов гучний військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива". Три дні цікавих подій, різноманітних локацій, незабутніх вражень і бурхливих емоції. Чого вартують тільки реконструкції боїв, старовинна військова техніка, кіннота на вулицях міста, цікаві концерти та урочисте погашення марок. Другий рік поспіль в Чортківському районі згадують героїчну наступальну операцію Української Галицької Армії, що мала тут місце 100 років тому.

  В історії кожного народу є битви, якими він пишається, про які з гордістю розповідає майбутнім поколінням. В червні 1919 року Українська Галицька Армія провела тріумфальну наступальну операцію проти польського війська, яка отримала назву "Чортківська офензива". Всупереч прогнозам, попри залізну логіку війни, нечисленне, знесилене, деморалізоване катастрофічним відступом, затиснуте на останньому клаптику власної землі українське військо не лише нескорилося долі. А й здійснило блискавичну військову операцію, що продемонструвала велику жагу до перемоги та рішучість українців у боротьбі за свою свободу та незалежність.

  В п'ятницю 7 черня 2019 року, в той день коли рівно сто років тому відбувся переможний бій за Ягільницю, в цьому невеликому селі Чортківського району відбулося урочисте відкриття військово-історичного фестивалю "Чортківська офензива". Зі сцени, що постала в центрі села лунали гучні промови і вітання, а поруч мякеньке сіно запрошувало примоститись біля банера-фотозони і зробити фото на згадку. Невелика прогулянка до бічної вулиці викликала масу емоцій, тут йшла остання підготовка до відтворення бою сторічної давнини. Армії зайняли свої позиції, глядачі з нетерпінням завмерли в очікуванні і почався наступ. Гучні постріли та чіткі накази, після першого нападу поляків українцям довелося спішно відступати, та наші хоробрі воїни перегрупувалися і за допомогою могутньої техніки здолали ворога. Це були незабутні емоції, справжній драйв та гордість за свій край( хоча вуха, від звуку пострілів позакладало, а мурашки на тілі влаштували свій марш).

 В рамках фестивалю, в п'ятницю відбулося відкриття  трьохденного військорво-патріотичного табору, під час якого пройшла тематична теренова гра для дітей та молоді "Офензива-2019". Свіже повітря, похідні намети, військова кухня та безліч цікавих завдань чекали на юних учасників гри. Навіть я отримала масу позитивних емоцій від відвідин табору, шкода що колись не мала змоги прийняти участі у подібних заходах.
   Другий день фестивалю "Чортківська офензива" 8 червня 2019 року гостям і жителям міста Чортків найбільше запамятався "Галицьким ярмарком", що розмстився на Ринковій площі. Різноманітні смаколики, вироби народних умільців, гончарі, медярі та лялькарі - від яскравих барв і смачних ароматів паморочилось в голові.

  А фестиваль набирав обертів, і в неділю 9 червня 2019 року на гостей свята чекали справді ексклюзивні події. Ніколи не мала уявлення наскільки цікавим може бути урочисте погашення марки. Це виявляється захоплююча процедура, до якої старанно готуються. У рамках святкування 100-річчя "Чортківської офензиви" Укрпошта випустила поштову марку "Стрілець Української Галицької Армії" та конверт Першого дня на якому представлено наступальну операцію 1919 року. До речі марки разом з листами розійдуться в 192 країни світу. Для урочистого погашення марки спеціально створили штемпель, який діє лише один день. Детальніше про події Офензиви можна було дізнатись на відкритті одноіменної виставки, де представленні фотографії та документи тих часів.

  В неділю таємниче місто Чортків виглядало наче кадри старого фільму, вулицями їздили військові машини минулого століття, статні вершники гарцювали на конях, кудись поспішали військові в формах армій, яких вже не існує. Все навколо зачаровувало і здавалося, що мені просто сниться дивний сон.


  Після обіду в парку імені Івана Франка на гостей та жителів міста чекала родзинка фестивалю - потужна та гучна реконструкція бою. На галявині серед дерев розмістилися штаби двох ворогуючих армій, відтворюючи події сторічної давнини. Польські воїни оборонялись з окопів, а от українці наступали всіма можливими силами. Це була одна з наймаштабніших реконструкцій на території Західної України : кіннота,велика кількість солдат, військова техніка початку 20 ст., навіть цікаві панцерники їздили бездоріжжям. Кожний з учасників бою мав певну позицію та розповідав свою історію. Вибухи гранат, постріли рушниць, кулеметні черги - все було наче насправді.





  Після звитяжної перемоги на імпровізованому полі бою проходила маштабна фотосесія, і учасники і гості фестивалю - всі хотіли отримати фото на згадку. А тим часом на сцені в парку розпочався святковий концерт, який тривав до вечора.

  Фестиваль "Чортківська офензива" - це незабутня подія, маштабне дійство, яке розповідає історію нашого краю. Це надзвичайно цікава туристична атракція, що приваблює туристів, адже так  захопливо побувати в місцях де відбувалися важливі історичні моменти. На Тернопіллі протягом року  проходить багато різноманітних свят і фестивалів, всі вони різні та неймовірно гарні.
Пригоди тривають...
  

Немає коментарів:

Дописати коментар