понеділок, 25 травня 2020 р.

Еко-ферма "Веселі козенята"

 Найкращий психолог - це природа, чисте, прозоре, наповнене різноманітними ароматами повітря, яке здається відчуваєш на смак, безмежні простори полів і шум вітру в деревах. Тварини що живуть в гармонії з навколишнім світом і сприймають тебе як його частинку, життя що вирує навколо, не зупиняючись ні на мить. Інколи людина, що по справжньому закохана у свою справу, створює простір в якому комфортно всім оточуючим, який заспокоює і надихає, дарує відпочинок і натхнення.

 Неподалік від міста Тернопіль в селі Хомівка Зборівського району живе захопливим життям еко-ферма "Веселі козенята", яка зі звичайного хобі свого власника  Тараса Назара  потрохи перетворюється у центр зеленого туризму. Козлики і кізочки. овечки і свині, корова, голуби і дуже дружні собаки, прогулянки та дегустації, знайомства з тваринами і свіже повітря - це коротко про цікаве господарство, від якого в захваті і дорослі і діти. А ще великий асортимент еко-продукції власного виробництва, яку можна придбати на фермі або замовити через сайт https://veseli.com.ua/.


 Історія "Веселих козенят" розпочалася близько 9 років тому з двох кізочок та дбайливого господаря, і немов у казці на великій території оточеній полями й деревами на окраїні села почала зростати ферма на якій зараз живуть різноманітні тварини. Хоча насправді не все так легко і просто, адже таке господарство вимагає безлічі зусиль та чималих вкладень, а тут все максимально продумано, жителі ферми почувають себе дуже комфортно і затишно, і вся структура побудована так, щоб вимагати мінімум праці. Зараз в "Веселих козенятах" опікуються господарством двоє найманих працівників та пан Тарас, який мріє перетворити це місце на розвинену агро-садибу.



Біленькі та рябенькі, великі і маленькі, кізочки та цапочки всі вони різні, активні і дуже гостинні жителі ферми " Веселі козенята". Близько 100 кіз живуть в чистих і охайних огорожених загонах садиби, вони неймовірно позитивні та симпатичні. Достатньо зупинитися і зачекати хвильку, як кізочки вже йдуть знайомитись, постоять, подивляться і пробують дізнатися, а що смачненького ти приніс. Тут живуть кози трьох порід : дві молочні - білі симпатюлі зааненської породи, рябенькі красуні англо-нубійської та м'ясна порода родом з Африки - бурська. Молочні кізочки живуть в одній загорожі, а м'ясні в іншій. Вони вживають лише натуральну та корисну їжу, тому і продукти виготовлені на фермі смачні та екологічно чисті.



  Ще одними жителями "Веселих козенята" є свинки, але вони не звичайні, а на четверту частину дикі. Тому й шерсть довгу мають, а порода їхня зветься "мангали". В них дуже симпатичні полосаті поросята за якими доглядають турботливі матусі. Мангали мають свою окрему територію і живуть у вольєрах.


 Корова джерсійської породи спокійно пасеться на галявині, ліниво споглядаючи на навколишню метушню. В неї важливе завдання, давати смачне і жирне молоко, з якого в поєднанні з козячим і створюють різноманітні молочні смаколики.
  Під час всієї прогулянки еко-фермою нас супроводжувала надзвичайно розумна і симпатична підгалянська вівчарка, їх тут двоє мама і син. Вона періодично підходила до всіх гостей по черзі, щоб її погладили, хоча мені здається що вона просто за нами наглядала, наче ми її підопічні. Особливо помітно  було коли йшли на прогулянку, слідкувала щоб ніхто не відстав та не загубився. Найбільше були в захваті діти, вони її гладили і годували, щось їй розповідали і просто світились від щастя у такій щирій компанії. На території також проживають 2 собаки породи хаски.


  Дорога від ферми, вздовж полів, що тягнуться за селом, веде до галявини, на якій росте безліч трав і кущів. А під ногами земля встелена кущиками суниці і полуниці. Господар, пан Тарас розповідає, що тут колись було велике озеро, з чистою водою. Воно наповнювалось з декількох джерел, що били з-під землі. І от одного разу ще в 1960 роки, люди незчулись як озеро таємничо зникло, а вся вода пішла під землю, і залишилася лише згадка про водойму з кришталевою водою і галявини суниць.
 
  Після гарної прогулянки і знайомства з тваринами підійшла черга дегустації. На еко-фермі "Веселі козенята" виготовляють 6 видів сиру, два види плавлених сирків, дуже смачне морозиво та два види згущеного молока. А крім того тут можна придбати творог, молоко та замовити козлятину. Сири є різні: молоді, які мені дуже сподобалися та витримані і зрілі з пліснявою, до яких найкраще смакує біле сухе вино. Це була дуже смачна і цікава дегустація,під час якої ми дізналися про види сирів, та правила їх споживання і на практиці закріпили все почуєте, це було надзвичайно смачно.



  Якщо ви побували минулого року на фестивалі "Коза-Фест" в місті Козова, то неодміно познайомилися з козочками з ферми "Веселі козенята". В 2019 році вони вдруге стали учасниками свята, і я впевнена що не в останнє. Знайомство з тваринами, дегустації смаколиків - все це привчає людей до певної культури споживання, викликає повагу до важкої фермерської праці. Вчить обирати якісні, екологічно чисті продукти та стимулює дбати про довкілля.

Фото Taras  Nazar
Фото Taras  Nazar
     Отже, щоб потрапити на еко-ферму "Веселі козенята" потрібно заздалегідь домовитись про екскурсію, за телефоном вказаним на сторінці в фейсбуку чи на сайті https://veseli.com.ua/ . Обрати теплий сонячний день, зібрати гарну компанію і помандрувати в село Хомівку. Тут на Вас чекатиме цікава екскурсія і знайомство з тваринами, гарна прогулянка і неймовірна розповідь про тварин. На заваршення можна замовити смачну дегустацію, і домовитись за поживний обід, або замовити шашлик. Також, в розпоряджені гостей велика альтанка, мангал, є тандир. При бажанні можна розбити наметове містечко і пожити на свіжому повітрі. На майбутнє, господарі планують створити тут агро-садибу з будиночками і зручними номерами, чан, джакузі, басейн, баню зі ставком та проводити майстер-класи з сироваріння.



  Подорож на еко-ферму "Веселі козенята" стала для мене справжнім відкриттям і дуже гарним відпочинком. Мені сподобалось знайомство з тваринами і смачна дегустація, також я відкрила для себе багато нової цікавої інформації. Це місце де ти відпочиваєш і перезавантажуєшся, стаєш ближче по природи і тварин. В кінці зими я мала можливість побувати на гуцульській еко-фермі, де теж утримують кіз, тому з впевненістю можу сказати, що "Веселі козенята" варті Вашої уваги, мені вони більше сподобались ніж ферма в Карпатах. Лише 23 км від Тернополя, цю відстань можна подолати навіть велосипедом, чисте повітря, привітні тварини і смачні натуральні продукти. Я ще обов'язково повернуся на еко-ферму "Веселі козенята".
 Пригоди тривають....


Немає коментарів:

Дописати коментар