вівторок, 17 вересня 2019 р.

Кривий Ріг -залізне серце України (мандрівка: частина 1)

  В давні-предавні часи, коли по Україні ширилась слава про Запорозьку Січ, один хоробрий козак на ім'я Ріг на схилі літ вирішив осісти. І знайшов він гарну місцину на перетині річок Інгулець та Саксагань та й оселився собі.  Жив потихеньку , господарював, а всі хто не їхав мимо заїзжав до старого Рога. А так як в боях він позбувся одного ока, та ще й шкутильгав, в народі його прозвали Кривим. Повелося на цій частині землі, що як поверталися чумаки з Криму  та й говорили : "А чи не заїхати нам до Кривого Рогу на гостину?". Старий козак був гостинний та чуйний, а які байки вмів повідати... Йшли роки з часом з'явилися ще хатини, а там і село виросло, не стало гостинного козака, а ця місцевість ще й досі Кривим Рогом зветься. Ось така чудова легенда існує про найдовше місто України, центр індустріального туризму - Кривий Ріг.
 
  В Дніпропетровській області на березі річок Інгулець і Саксагань розкинулося дивовижне місто Кривий Ріг, це місто шахт і кар'єрів, заліза і сталі. Місто де люди що проживають в одному кінці цієї індустріальної імперії можуть ніколи не побувати в іншому, адже за офіційними даними довжина Кривого Рогу вражаючих 126 км, хоча як розповіла екскурсовод насправді 85 км(уявіть собі що відстань від Тернополя до Заліщиків всього 120 км). Це місто де сім районів, кожен зі своїм центром, де в метро їздять трамвайчики,а промисловість з природою створюють неймовірну красу зрушень і відвалів, де поряд з заводами знаходяться заказники. Де 95-й квартал, не медіа компанія, а район міста зі зручною розв'язкою, центр якого є улюбленим місцем зустрічей. Кривий Ріг - це  місто довжиною в життя.
  З 13 по 14 вересня 2019 року, на запрошення КП "Інститут розвитку міста Кривого Рогу", я побувала на неймовірно цікавому прес-інформаційному турі, що відбувся в межах заходів до фестивалю "INDUSTRIAL FEST". Це була велика та пізнавальна індустріальна пригода завдяки якій я познайомилась з найдовшим містом України Кривим Рогом. З нами в подорожі були гостинна Літвінчук Анна (фахівець з туристичного обслуговування) та наш провідник в світ промисловості - екскурсовод Остапчук Ірина. З Тернополя до Кривого Рогу можна з легкістю дістатися на потязі, 16 годин дороги і станція Рокувата зустрічає туристів, від неї до головного залізничного вокзалу ще майже година на потягу. Отже, давайте спобуємо розібратися що можна встигнути побачити за два дні в Кривому Розі, де зупинитись і куди піти смачно поїсти.

   Інформація в наш час технологій це велика сила, а як відомо в суперечці народжується істина. Тому перша моя зупинка була на Міжнародному туристичному форумі "Трансформація економіки індустріальних міст через розвиток туризму", що відбувався в готелі "Парк Хаус". На форумі дізналась трохи більше про розвиток туризму в місті та його подальші перспективи, було досить змістовно і цікаво. А також за допомогою окуляр 3D-реальності здійснила віртуальну подорож по кар'єру, пізніше ще побуваю в нього на оглядовому майданчику, але це вже наступного дня. Ну і знайомство з готелем, що теж важливо, "Парк Хаус" просторий, гарний готель з басейном і сауною, поруч фешенебельний ресторан "Природа". Більше інформації на сайті  готель "Парк Хаус".



  Після насиченої теоретичної програми головне завдання ситно і смачно пообідати перед пригодами, тут ще й важлива загальна атмосфера закладу. Cafeteria "Leo"на 44 кварталі зустрічає гостей незвичними транспортними засобами, верандою з великою виставкою фотографій та старовинної фото-відео техніки, а біля бару причаївся оригінальний самогонний апарат десь 19 століття. Смачна ситна їжа та зали на різний смак : класичний з колонами, традиційний з розмальованою піччю та дерев'яними атрибутами, чи таємничий з приглушеним світлом все створює атмосферу затишку і гармонії.
 

  Неподалік від заводів і шахт, на околиці міста Кривий Ріг розкинулася неймовірної краси природа ландшафтного заказника Балка Північна Червона. За версією вчених 400 мільйонів років тому на цю місцевість впав метеорит, в кратері якого і знаходиться зараз територія заказника.  Тут навколо літають запашні аромати трав, і ростуть унікальні види степових рослин, деякі з них червонокнижні, а біля струмочка, що тече в долині зарослі чагарників. З далеку видніються опори залізничних мостів, їх тут було колись два. Перший збудований ще в кінці 19 ст., це спадщина старої Катеринінської залізниці, інший в тридцятих роках двадцятого століття. Та з часом залізничну гілку пустили іншим шляхом, а мости демонтували. Проте зі збережених опор відкриваються неймовірні краєвиди, а самі опори використовують місцеві альпіністи.


  Наступною нашою зупинкою, на шляху до зрушення шахти "Гвардійська" будуть напізруйновані будівлі, що стали декілька років тому знімальним майданчиком фільму "Червоний". І хоча тут здебільшого руїни, проте залишився малюнок на стіні і червоний колір повсюди. А наш шлях пролягає до заворожуючої краси зони зрушення шахти "Гвардійська". Провальні зони або зони зрушення шахти утворюються на місцях відпряцьованих шахт, за допомогою ціленаправлених підривів верхніх шарів породи, щоб не було спонтаних обвалів в цілях техніки безпеки. Завдяки чому утворюються неймовірної краси великі воронки, кратери яких вражають своїми кольорами і маштабами. Аж в голові паморочиться від висоти, а ланшафти просто заворожують.





  Підземні води можуть бути стихією, яка перетворить відпрацьований гранітний кар'єр в улюблене місце відпочинку гостей і жителів міста. Мальовнича природа, кришталево чиста вода та шалена глибина в більш ніж 35 м - кар'єр в Покровському районі зачаровує.


   Поглянути на Кривий Ріг з висоти, вивчити маштаби промислового ланшафту чи помилуватися природніми краєвидами, а може побачи вражаючий захід сонця і бути зачарованим нічними вогнями міста. Все це і набагато більше можна побачити піднявшись на Бурщицький відвал. Це було вражаюче видовище, нажаль фото мало, осінь і швидко темніє. Відвали - це великі насипи на поверхні землі із пустої породи, які отримані при розробці родовищ корисних копалень. В Кривому Розі зустрічається багато відвалів, частина з них вже поросла деревами, травами і кущами.
 Після цікавого і насиченого дня потрібен гарний відпочинок і ситна вечеря. Готель "Дружба" на Телевізійній дуже привітний і комфортабельний, оточений деревами оазис відпочинку. Саме в ньому на нас чекала смачна вечеря в ресторані та затишні номери. Окремий номер з ванною кімнатою, комфортним ліжком та атмосферою спокою що ще потрібно для гарного відпочинку перед активним днем повним незвіданого. Більше про готель "Дружба" можна дізнатися перейшовши по активному посиланню.



  Кривий Ріг став для мене справжнім індустріальним відкриттям. Поєднання природи і промисловості, які тісно сплелися в цьому урбаністичному місті нікого не залишать байдужим. Це зовсім інакша подорож, не схожа на історичні пригоди на Тернопіллі, вона наповненна незвичними термінами і процесами, великими маштабами і краєвидами. Перший день в Кривому Розі був насиченим і активним але подорож цим незакінчилась попереду ще відвідання кар'єру, екскурсія коксохімічним заводом та скансером гірничої техніки, а на завершення драйвовий фестиваль "INDUSTRIAL FEST". Наступна стаття не забариться.
 Пригоди тривають...
 
 
  
 

2 коментарі: