середу, 16 жовтня 2019 р.

Тернопілля очима художників

    Осінні барви зачаровують різноманіттям кольорів, вони вражають і надихають, ніби якийсь необачний художник розлив цілу палітру фарб. Всі відтінки багряного, жовтого і зеленого приправленні небесною блакиттю, обласкані теплом сонячних променів занурюють нас у казку. Світанки оповиті легкими пасмами туманів, дні наповненні  невагомим павутинням і червоними в чорну цяточку сонечками та романтика вечорів такого примхливого і лагідного бабиного літа. Саме в такі моменти найбільше жалкую, що не вмію малювати, щоб зберегти всю цю красу. Зате мені поталанило познайомитися зі справжніми митцями, художниками що малюють емоції на Тернопіллі.

   З 8 по 16 жовтня 2019 року на півдні Тернопільщини в Заліщицькому районі проходить яскравий пленер "Світ очима художників", організатором якого є Валерія Великая. Талановитих художників з всієї України гостинно прийняв туристично-відпочинковий комплекс «МішиН-СіТі», що знаходиться в селі Добрівляни. 17 майстрів пензля і фарби з Києва, Харькова, Запоріжжя, Кривого Рогу, Івано-Франківська та Бердянська зображали родзинки Тернопілля на полотні. Основною метою пленера є бажання показати красу нашої України очима художників через картини, передати емоції та настрій завдяки різноманітним кольорам та технікам. Арт проект Валерія Великая розпочала ще рік тому, вона разом з митцями подорожує різними регіонами країни, знаходить унікальні, мальовничі локації.  На полотнах художників оживають місцеві легенди, тут будівлі «МішиН-СіТі» виглядають наче казковий палац, містичне Урочище "Червоне" відкриває свої таємниці, панорама Заліщиків вражає своєю глибиною, а Джуринський водоспад, Червоногородський замок і костел оповиті атмосферою спокою і краси.


  На мальовничій території комплексу "МішиН-СіТі" розмістилися художники створюючи чергову картину. І хоча всі знаходилися поруч, проте кожний малював щось своє. Трішки розповім про наших майстрів, з якими мені вдалося поспілкуватись. Ніна Бутєва з Бердянська Запоріжської області приїхала щоб обмінятися досвідом з колегами та знайти нові ідеї. Розповіла що на минулому пленері малювала мавок, а в нас створила справжнього Заліщицького Чугайстра, він зовсім не страшний, а навіть дуже симпатичний і легенди про нього цікаві. Ще її вразила природа і історія нашого краю, тому решта робіт це котики і пейзажі.

  Олена Ковпак художниця з Харкова , любить багато подорожувати, проте наші краєвиди для неї виявилися несподіванкою, вважає що про них потрібно якомога більше розповідати, в тому числі й через мистецтво. В першу чергу все пропускає крізь себе, а на основі відчуттів і з'являються картини.

  Вікторія Лебідь завітала до нас з міста Кам'янка-Дніпровська Запоріжської області, вже другий раз поспіль приймає участь у пленерах, які організовує цей проект. Їй дуже подобаються локації які вона малює, Джуринський водоспад (розповіла що сильне енергетичне місце), Урочище Червоне. На картині зображує ліс що відбивається у воді, в такому, абстрактному стилі.

  Світлана Грамм - художник, ілюстратор, педагог, живе в Києві. Дуже сподобався природній ландшафт та Червоногородський замок. Розповідає що в нас дуже легко і гарні місця для творчості та неймовірні пейзажі, що важливо для художника.
   З Києва до нас завітала Світлана Шиль, вона колишній економіст яка перекваліфікувалась і стала художником. В нас її вразили привітні люди, що з повагою ставляться до художників та навколишні краєвиди, які напрочуд живописні.
   Ганна Ружинська з Харкова вже вдруге бере участь у пленері, найбільше подобається що є можливість художникам працювати саме з натури. Адже вона у звичайному житті викладає малювання і повністю може зануритись у мистецтво лише на таких виїздах. 13 років тому подорожувала з чоловіком на мотоциклі по Тернопіллі, а тепер відкрила нашу область з іншої сторони.
  Дарья Маслюкова вчителька малювання з Кривого Рогу, приїхала помалювати для себе. Виявляється в неї дідусь з Заліщиків з дитбудинку, він розповідав про цей край, про місця і ось нарешті Дарья побачила все на власні очі. Велике враження справив на художницю Джуринський водоспад та Червоногородський замок.
  Клиба Ірина з Києва, залишилась під враженням від Тернопілля, особливо від людей, каже що ці місця їй нагадують фільм "Тіні забутих предків". Пані Ірина дуже задоолена організацією пленера і гостинністю господарів комплексу.
  Булгакова Ганна приїхала до нас з Харкова, вона народилася в Криму, тому їй дуже сподобалась наша панорама Заліщиків . Розповідає що, в неї враження ніби вона побувала в себе на батьківщині, навіть їхати з Заліщиків не хотілось.
  Член національної спілки художників України - Федір Матейчук, приїхав з сусідньої Івано-Франківської області, проте в нас раніше був лише проїздом. Каже що в нас дуже цікава місцевість, своєрідна природа, де переважають всі відтінки зеленого.
   Світлична Олена художниця з Києва, вперше до нас завітала, розповідає що наша природа надихає на створення шедеврів. Цей проект відкрив для пані Олени Україну, адже раніше вона їздила на закордонні пленери. Пише різними техніками, експерементує поєднучи скульптуру і живопис, такі картини складні, їх створення займає багато часу.
   Бабюк Андріан з Києва, член спілки художників України, вже 26 років займається викладацькою діяльністю, провів більше 16 персональних виставок. Його картини дуже яскраві, виконані в унікальній техніці, тут своя манера, свій мазок, ретельно підібрані кольори та своєрідне бачення.
  З міста Харкова вперше на Тернопілля приїхала Тетьяна Сенченко, художниця працює у різних техніках. Спочатку створює маленькі етюди, це як кольоровий пошук з яких народжуються великі картини.
  Вже стало гарною традицією для художників на кожному пленері малювати спільну картину. Одне полотно, декілька палітр фарб і пензлів та 17 митців обєднаних загальною ідеєю. Так цікаво спостерігати як народжується картина, кожний привносить щось своє і з суміші фарб з поєднання кольорів сворюється пейзаж. Творчий процес захоплює.

   Пленер "Світ очима художників" - це яскравий арт проект, який допомагає людям через творчість пізнати Україну і зокрема Тернопілля. Це знайомство з цікавими людьми мистецтва, завдяки яким і я поглянула на вже знайомі місця з іншого ракурсу. В майбутніх планах організаторки Валерії Великої за рік зробити виставку картин з усіх пленерів в Києві та випустити каталог, в якому будуть описи об'єктів і місць зображених на полотнах. А в подальшому частина картин буде подорожувати на закордонні пленери, щоб показати наскільки прекрасна у нас Україна. Це справді знакова подія для області, в результаті якої створили велику кількість різноманітних картин частина з яких залишилась у туристично-відпочинковому комплексі «МішиН-СіТі», що так гостинно приймав художників, а решта відправиться у свою мандрівку.
  Пригоди надихають..
 
 
  

  

Немає коментарів:

Дописати коментар