четвер, 17 січня 2019 р.

Фестиваль Маланки у Синькові 2019

 Тернопільщина багата на старовинні традиції і звичаї, які тут зберігають, відновлюють і передають з покоління у покоління. Саме в цьому краї я вперше побачила вертеп, побувала на фестивалях Маланки, стала частиною відродження культурної спадщини. Найкраще відчути дух Різдвяних свят, запалитися настроєм і зрозуміти яким величезним народним скарбом ми володієм можна у наших селах. Саме тут найбільше колядують, віншують, посівають, щедрують, водять Козу і саме тут ходить Маланка зі свитою. Тільки в наших селах тебе може зупинити гурт перевдягнутих колядників, щоб заколядувати і привітати зі святами, навіть якщо ти просто їдеш в машині через село. Я щиро захоплююсь нашими українськими традиціями.
 
В понеділок 14 січня на Василія в селі Синьків Заліщицького району вже вчетверте пройшов фестиваль Маланки. Я з нетерпінням чекала цього дійства, адже вже три роки підряд приїжджаю у цей край щоб взяти участь у одному із яскравіших і найцікавіших звичаїв України. Однією з найбільших переваг свята в Синькові, є те що воно відбувається вдень, адже це дає змогу в повній мірі насолодитися феєричним фестивалем,  роздивитись костюми учасників і весело провести свій час.

  До речі в кожному селі свої традиції святкування Маланки, свої певні обряди і їх трактування. В Синьків 14 січня зїжджаються Маланки з усіх куточків Заліщицького району, цього разу були представленні 11 сіл, які за допомогою виступів відтворюють своє бачення і розуміння цього свята. Щирі, прості, дотепні та веселі сценки які показують запрошенні колективи вібражають поєднання давнини і сучасності.

  Щоб потрапити на свято Маланки мало лише приїхати в Синьків, потрібно ще перетнути особлий кордон - незвичайний пункт пропуску. Який з'являється тут лише раз на рік, причому міняючи своє розміщення і учасників. Веселі і позитивні прикордонники в образах різної нечисті і чарівних циганочок привітають,а при бажанні і ще й поворожать, створять гарний настрій та зберуть мито. Пункт пропуску - це один з найцікавіших атрибутів фестивалю Маланки. Адже перетнувши його ти потрапляєш у чарівну і казкову атмосферу, де кожен може бути ким завгодно, де сірі будні розмальовують яскравою палітрою фарб і веселим та щирим сміхом.

 
Основне дійство відбувається на імпровізованій сцені перед будинком культури. Де після привітань та поздоровлень, кожен із запрошених колективів розповість свою історію Маланки та Кози. Кожен покаже своє місцеве трактування і розуміння цього свята. В іронічній манері з цікавими, дивними, веселими, а в деяких випадках кумедними і смішними фольклорними персонажами, в яких на один день перетворюються прості жителі сіл. Тут на кожному кроці можна зутріти статну дівчину Маланку,  чорта чи цигана з циганочками, Козу в шубі, бліду смерть з косою, гарних дівчат в кольорових хустинах та козаків в вишитих жупанах і багато інших.


    Виступи всіх учасників фестивалю були дуже цікавими та веселими. І хоча серед них не було професійних акторів, а готувалися до свята в вільний від роботи і навчання час, було відразу зрозуміло що кожен виконував свою роль щиро і від душі. Кожен колектив який взяв участь у фестивалі отримав невелику винагороду. А от перше місце зайняли господарі свята - село Синьків, які за свій виступ отримають головний приз у розмірі 25 000 грн.
   Мені дуже сподобалась поїздка у село Синьків Заліщицького району на фестиваль Маланки. І хоча цього року була найменша кількість колективів в порівнянні з попередніми роками і зовсім не було конструкцій, я сподіваюсь що в наступному році свято не тільки набере попередніх маштабів, але й стане одним з найяскравіших в області. Адже Маланка це той обряд який зацікавлює людей, приваблює гостей з усієї області та різних куточків України.

   Пригоди чекають....
 

Немає коментарів:

Дописати коментар