середу, 4 березня 2020 р.

Фільм Михайла Іллєнка "Толока"

   Українські фільми - особливі, вони якісь дуже теплі, рідні та близькі. Розкривають знайомі теми, піднімають болючі питання, занурюють у затишну атмосферу батьківської домівки. Навіть жарти в них прості та зрозумілі. Приємно дивитись наші фільми, тим більше якщо вони цікаві та якісні, якщо від них мурашки по шкірі, а на завершення залишається легкий післясмак приємних вражень з гірчинкою реальності.
 
27 лютого 2020 року в Тернополі, кінотеатрі "Палац кіно" відбувся допрем'єрний показ фільму Михайла Іллєнка "Толока". Мені подобається потрапляти саме на такі сеанси, де присутній режисер та актори, де відчувається атмосфера фільму, де ти можеш почути від людей що створили кінокартину, закладений підтекст і живі враження. Дізнатися про передісторію фільму, з'ясувати цікаві і хвилюючі моменти зйомок, зрозуміти як багато вкладено праці та почуттів в те що ти побачиш на екрані.
   Презентувати романтичну баладу "Толока" в Тернопіль приїхали - батько і донька, режисер фільму Михайло Іллєнко та головна героїня - Іванна Іллєнко. Прем'єра фільму в Україні запланована на 12 березня 2020 року. Це перший за часи незалежності України фільм, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. В основу стрічки покладена балада "У тієї Катерини...", а сюжет охоплює 400 років історії України.
  Ідея створити фільм з'явилася у Михайла Іллєнка ще 53 роки тому, після розмови з братом, відомим режисером Юрієм Іллєнко. Зробити кінокартину про такий неймовірний національний феномен, як "толока", виявилось не простою справою, спершу цензура радянського союзу, пізніше довгий період становлення українського кінематографу і події на сході. У нашого народу є дуже давня традиція, яка збереглася в деяких селах і до нині. Для швидкого виконання великого об'єму роботи скликають сусідів і родину, а за оплату слугує частування та розуміння того що і до тебе при потребі прийдуть на допомогу. Адже відмовитись від толоки не можна, це вважалось гріхом і неповагою.
Фото http://tolokamovie.com.ua/
  У Тараса Шевченка є балада про Катерину, в яку закохались троє козаків. Щоб не обирати когось одного, вона обіцяє стати дружиною того, хто поверне з полону її брата. Двоє з трьох козаків загинули в дорозі, а третій зміг врятувати і привезти з полону брата, але брат виявився не братом, а коханим Катерини... За сюжетом фільму головній героїні довелося чекати "брата" майже чотири століття, не старіючи та не втрачаючи надію на кохання. Це стрічка про двох жінок Катерину та хату, їх нелегку долю сторінками історії, де трагічні та героїчні події сплелися у канву життя. Кожна війна чи лихо руйнує хату Катерини, проте добрі люди приходять на толоку і будують нову хату. Дванадця разів відновлюють домівку, адже щоб не сталося, які б випробування не випали на долю Катерини, вона не здається, разом з хатою піднімається заново.
Фото http://tolokamovie.com.ua/
  Фільм "Толока" наповнений символами і метафорами, різними образами та героями, він показує силу духа українських жінок, та єдність народу. Стрічка з перших хвилин захоплює у круговерть історії, про зміну епох розумієш завдяки численним деталям та відголоскам подій. В ній присутні і трагічні події і іронічні ситуації, вона легка і в той же час наповнена глибоким змістом. Весь фільм пронизаний авторською версією української народної пісні "Чорні очка, як терен", яка стала невід'ємною частиною кінокартини.
Фото http://tolokamovie.com.ua/
  Романтична балада "Толока" - це фільм про кохання і прагнення до життя, фільм про долю українських жінок і їхню силу, про те що уособлює в собі толока - єдність народу і взаємодопомогу. Це відображення 400 років історії країни через призму хати, через символізм, іронію та метафори. Це кіно що викликає емоції, які нікого не залишать байдужими. Це історична подорож в яку варто відправитись разом з героями стрічки, щоб стати частиною таємної зброї українців - "толоки", адже сила в єдності.
  Пригоди бувають різними...
 

Немає коментарів:

Дописати коментар