понеділок, 14 вересня 2020 р.

Гастрономічний туризм Тернопілля : ТМ "Швейків"

  Безмежні поля і зелень садів, виноградники що тягнуться вгору, аромати сонця приправлені подекуди солодкуватими та терпкими нотками ягід і фруктів . Навколо така тиша, що чути як вітер шепоче свою пісню, а пташки з комашками підтримують кожний свою мелодію і здається що ти потрапив у дитинство. Коли все так щиро і просто, коли найсмачніша ягода, то та що тільки що зірвана з куща, а природа відкриває свої обійми і  все решта стає не важливо. Коли смаки і аромати, барви та звуки - поєднані у танку гармонії, народжується справжня насолода від відпочинку та спілкування.

 

Вихідні – це час щоб відпочити від міського гамору і метушні та потрапити в зцілюючі обійми навколишнього світу. А найкраще це зробити, помандрувавши на Тернопільщину в невелике село Швейків Монастириського району, де в умовах унікального вологого клімату та екологічно чистої природи розвивається Торгова марка «Швейків». Тут на полях і городах засновник бренду Андрій Закревський разом з партнерами вирощує не картоплю з городиною, а справжні елітні виноградники та сади. Виноградники на Тернопільщині звучить трохи дивно, та тільки до тих пір, поки не зануришся в історію. Наприклад в старовинному селі Швейків, історія якого сягає далекого 15 століття колись вже росли виноградники та  приносили урожаї численні сади поки їх не знищили за примхою радянської влади. Зараз на землях ТМ «Швейків» проводять екскурсії з дегустаціями та виготовляють елітні крафтові алкосмаколики.





  Засновник ТМ «Швейків» Андрій Закревський розповів нам про історію створення бренду та разом з своїм партнером Любомиром Сагалем, який за допомогою фотоапарату ловив яскраві миті нашого перебування та паном Володимиром, сьогодні він був у ролі помічника сомельє, провели для нашої компанії поціновувачів  неймовірно смачну дегустацію і екскурсію володіннями. Економічна криза –загалом дуже негативне явище у житті людей, проте для декого вона стає поштовхом до нових перспектив та звершень. І от ланцюжок випадкових та не дуже подій привів пана Андрія в мальовниче село Швейків , де він придбав хату з городом, з якого почалася шестирічна історія ТМ «Швейків». Саме тут він помітив унікальний клімат цього краю, вологу в повітрі, яка потрібна для вирощування теруарних виноградників, адже сукупність природніх умов впливає на якість вирощеної продукції. Проте першими посадили не виноградні лози, а фруктові дерева, зараз з 50 саджанців залишилась лише одна черешня, решту місцеві мешканці розібрали на «сувеніри». Далі було вже 500 дерев і так поступово на території Швейкова, на городах де колись росла картопля зазеленіли сади та виноградники. Вони розкидані якимось химерним узором, так селяни віддають свою землю в оренду, тут лози і дерева чередуються зі звичною нам городиною.








Екскурсія з дегустацією звучить досить тривіально, поки не потрапиш до невеликої альтанки серед зелених лоз винограду. Тут в оточені людей з бокалом в руках Андрій Закревський занурив нас у тонкощі захоплюючого процесу вирощування садів і виноградників та крафтового виробництва міцних і не дуже напоїв. Ми не лише слухали як народжуються місцеві нектари, а й вчилися правильно їх споживати, адже дегустація це теж в певній мірі мистецтво та культура вживання, це вибух кольору, смаку та аромату. Напівсолодке смородинове вино, що зачаровує фруктовими відтінками, справжній яблучний бренді (кальвадос) виготовлений з неймовірно смачного яблучного сидру, міцний бурбон з кукурудзи різноманітні вина та інші не менш цікаві напої. Сидр ТМ «Швейків» це надзвичайний вибух смаку та аромату, з нього за допомогою сучасної техніки і спеціальної технології створюють яблучне бренді  (кальвадос), уявіть собі щоб отримати 1 л яблучного бренді, потрібно 10л сидру. Тому таке бренді з витримкою ціниться в 4 рази більше за такий же коньяк, а ще він має унікальну властивість спалювати калорії.




  Після дегустації, яку супроводжували два види канапок ми відправляємось в мандрівку по полях, близько 5,5 км подорожі, щоб спробувати різні види винограду, ожини та полуниці, дізнатись багато нюансів з вирощування та насолодитись навколишньою природою. Дітям також подобаються безкрайні простори, смачні ягоди і можливість дослідити територію, або просто відпочити серед виноградних лоз. На території Швейків на разі є 4 гектари впорядкованих виноградників серед яких різноманітні європейські та американські сорти, як зрозуміли господарі та побачили ми, французька класика виноградів потребує більше сонця і погано в нас приживається, а от їх американські побратими дуже гарно себе почувають на Тернопіллі. Під час прогулянки я зустріла дуже привітного сільського коня, з яким після фотосесії мені довелося попрощатись, адже на мене чекали дуже смачні ожина, полуниця та безліч винограду, правило тільки одне можна куштувати все але зривати по одній ягоді, а не гроною. Після такої смачної пригоди, у вже добре знайомій альтанці нас чекав ситний обід, що складався з салатів, канапок, смаженої на вогні картоплі, курки і ковбасок , а також продовження дегустації.








Це була неймовірно смачна та цікава пригода, адже ТМ «Швейків» об’єднує ентузіастів, закоханих у свою справу людей, які все роблять з насолодою і для душі. Все що ми спробували та дізнались під час екскурсії з дегустацією неможливо передати словами, це потрібно спробувати самому, адже неймовірний досвід і яскраві враження залишаться з вами на довго. Тут гарний відпочинок для всієї сім’ї, для людей що цінують справжнє та унікальне, для тих хто як я скучив за можливістю прогулянки поміж виноградників, за смакотою з куща, а не з магазину. Від Тернополя до села Швейків Монастириського району десь близько 90 км, щоб замовити екскурсію з дегустацією потрібно домовлятися заздалегідь, контакти можна знайти на сторінці ТМ «Швейків» в фейсбуку.


Пригоди чекають…
  
 

Немає коментарів:

Дописати коментар