вівторок, 30 березня 2021 р.

Подорожі Тернопіллям топ 100

   Природа і архітектура, історія і сьогодення, мистецтво, релігія, екстрим та відпочинок – Тернопілля, край неймовірної краси і контрастів, край туристичних родзинок і унікальних куточків. Край замків і палаців, річок, озер і водоспадів, гір, печер та каньйонів, край з багатим минулим і незвіданим майбутнім. Мандрувати горами, чи насолоджуватись красою каньйонів, спостерігати захід сонця на знаменитій панорамі Заліщиків чи зустрічати неймовірний світанок на Дністрі, вивчати таємничі печер чи торкатися стін старовинних фортець, сплавлятися на катамарані чи літати на паратрайку. Подорожуючи Тернопіллям - все можливо, адже це край надзвичайних пригод .


  Тернопільщина для мене наче старовинна карта скарбів, де головний приз не скриня з золотими монетами, а безліч архітектурних, природних та культурних перлин, кожна з яких варта уваги. Відправляючись в подорож ніколи не знаєш що знайдеш цього разу, що тебе вразить чи надихне, у яку пригоду поринеш, які знання чи досвід отримаєш. Мандруючи вже багато років цим краєм, я зрозуміла одне – він багатогранний, щоразу показує тобі те що ти готовий побачити, що можеш осягнути. Адже говорячи про Тернопілля , його красу та цінність на думку спадає  така лаконічна цифра 100 : 100 природних чудес, 100 печер і гротів, 100 водних об’єктів , 100 фортифікаційних споруд, 100 релігійних святинь та 100 архітектурних шедеврів.




   Більше 100 природних чудес можна зустріти на Тернопіллі, вони унікальні та неповторні, вражають своєю красою та закохують у цей край. Вони такі різноманітні у своїй величі: зелень лісів і чистота первозданної природи Кременецьких гір, унікальний клімат та неймовірні краєвиди Дністровського каньйону, червоні стежки і скелі Урочища Червоного, що приваблює своєю таємничістю та вражаючою красою, захоплюючі панорами Заліщицького півострова  та багато інших. Ці місця створені для відпочинку та прогулянок, для єднання з природою і пізнання себе та навколишнього світу.





  Підземний світ Тернопілля не менш цікавий і захоплюючий за наземний, тут своя атмосфера, свій мікроклімат, свої історія та правила. Тепле Сарматське море яке відступило з території нашої області мільйони років тому залишило по собі безцінний спадок – товщі гіпсу, які з плином часу перетворилися на неймовірні підземні лабіринти. Більше 100 різноманітних печер, гротів і навісів можна зустріти на Тернопіллі– печери Млинки, Вертеба, Оптимістична, Кришталева, Озерна, Джуринська, Славка, Атлантида, Ювілейна та Перлина, ось невеликий перелік з цього ще до кінця незвіданого світу. Серед них три екскурсійних: найпопулярніша по відвідуваності - Кришталева, найдовша в Європі і друга по довжині в світі – Оптимістична, та печера-музей Трипільської культури -Вертеба, де 5 000 років тому проживали люди.







  Вода життєдайна сила та могутня стихія, вона вражає і надихає,захоплює та лякає, змінюється сама та змінює все навколо. Вода з споконвіків приваблювала людей, на берегах річок та озер зявлялись поселення, джерела дивували своєю цілющою силою,а водоспади і досі зачаровують красою стихії.  Скільки насолоди приносить відпочинок теплого сонячного дня на березі водойми чи ковток смачної холодної джерельної води, яка втамовує спрагу, тут шум спадаючої води заспокоює і приносить гармонію, а сплави на катамаранах дарують неймовірне задоволення.  Більше 100 унікальних водних об’єктів можна зустріти мандруючи Тернопіллям: річок, озер, водоспадів та джерел  - р.Дністер, р.Серет, р.Стрипа, Джуринський водоспад, Русилівські водоспади,Тернопільський став, Сороцьке джерело, карстові озера села Вікно, а також багато інших дивовижних і вражаючих творінь природи.







  З давніх-давен по території Тернопілля проходили кордони старовинних імперій і держав,а для захисту земель від численних ворогів століттями будувались і вдосконалювались різноманітні укріплення - замки, фортеці та бастіони. З часом вони втрачали свою основну функцію захисту і потроху приходили до занепаду, зараз ці німі свідки колишньої величі нашого краю, розкидані по всій території Тернопільщини, чекають на туристів і мандрівників, щоб при підняти таємничу завісу давньої історії.  Майже 100 оборонних та фортифікаційних споруд можна знайти на теренах нашої області, про одні залишилась лише згадка, інші ж можна відвідати та оглянути, серед них : Збаразький замок, Бучацький замок, Скалатський замок, Кременецький замок, Микулинецький замок, Бережанський замок, Язловецький замок, Сидорівський замок-корабель, Чортківський замок , Теребовлянський замок та інші.






  Релігія і віра з сивої давнини відігравали важливу ролі в житті людей, тому не дивно що майже кожне село та містечко Тернопільщини зберегло на своїй території хоч одну пам’ятку сакральної архітектури, здебільшого це храми 18-20 століть, але трапляються і набагато давніші. Монастирі, костели, дерев’яні та муровані церкви, скельні храми і монастирі, духовні центри, каплички та синагоги вони всі такі різні, побудовані в різний час з різних матеріалів і різних стилів та об’єднує їх одне -віра людей.  Більше 100 релігійних святинь можна відвідали мандруючи Тернопіллям : Зарваниця, Почаїв, Рукомиш, Язловець, Монастирок, Підгорянський монастир, монастир та костел Бернардинів в Збаражі, Чортківський костел, дерев'яні церкви Чорткова та Збаражчини, це лише дуже малий перелік всіх сакральних споруд  області.





   В 18 столітті коли небезпека нападів та воєн відступила, поряд з оборонними спорудами масово почали зявлятися культурні і архітектурні родзинки своєї епохи. Найчастіше це були панські маєтки, вілли та палаци вельмож, ратуші з годинниками де розміщувалась місцева влада, а пізніше під час спорудження залізниць функціональні та витончені багатоаркові мости-віадуки. Близько 100 архітектурних шедеврів були окрасою Тернопільщини з давніх часів, вони вражали та надихали, зачаровували і дивували, деякі з них зберегли свою красу й донині - Коропецький палац, Вишнівецький палац, Плебанівський віадук,  Бучацька ратуша,  Бережанська ратуша, Кременецький колегіум, Ягільницький палац та багато інших.



  Мандрувати Тернопіллям можна будь-якої пори року, за будь-якої погоди і навіть карантин не стане на заваді, адже таке різноманіття природних і архітектурних скарбів дозволить створювати безліч цікавих та яскравих маршрутів. Поїздки на день, вихідні чи тиждень тут кожний знайде собі відпочинок до вподоби та по гаманцю. Мені подобається щоразу знайомитися з новими цікавинками краю, знаходити незвичні місця і локації. Заплануйте свій відпочинок на Тернопіллі, воно того варте.


Пригоди чекають…  

Немає коментарів:

Дописати коментар