четвер, 22 червня 2023 р.

Умань - місто, де тебе чекають...

    Умань - старовинне і в той же час сучасне місто, яке розмістилося по обидва берега річки Уманка в самому центрі України. Ще з давніх часів ця місцевість приглянулася людям, більше п'яти тисяч років тому тут знаходилися поселення трипільської культури. Змінювалися епохи та люди і вже в 1609 році за королівським привілеєм землі довкола сучасного міста були передані генералу земель подільських Валентію Калиновському, а за 7 років з'явилася і перша писемна згадка про місто. Так  виникло поселення, яке перейнявши ім'я річки Ума попри складну історію злетів і падінь постає в сучасному світі як неймовірно гарне, квітуче місто Умань, що активно розвивається.

Парк "Софіївка"

   

Коли згадуємо про місто Умань в пам'яті відразу виринає одне із семи чудес України парк "Софіївка", та всесвітньо відоме поховання Цадика Нахмана до якого приїздять тисячі паломників. Та мало хто знає, що Умань, і навколишні громади насправді приховують в собі дуже багато природніх, історичних, архітектурних та культурних цікавинок. Таємницю яких я змогла привідкрити завдяки запрошенню Агенції регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад  та Уманської міської ради на туристично-економічний форум "Туризм в Україні: вимоги сьогодення, який  пройшов 9-10 червня в Умані.  І як заведено перший день був теоретичний, з вечірньою прогулянкою парком "Софіївка", а ось другий день дуже активний, практичний. Під час нього ми не лише познайомилися з містом Умань, а й завітали в гості до територіальних громад краю. Про все це і навіть трохи більше я розповім вам далі.

Вхід в парк "Софіївка"

Театралізована екскурсія містом
Підземелля Василіанського монастиря 
Будинок Файнштейна

  Майже 40 років тому в парку "Софіївка" з'явилася тезка - планета, яку назвали на честь знаменитого дендропарку в місті Умань. Я впевнена багато хто хоч раз побував в цьому райському куточку, який уособлює силу почуттів і велич природи. А якщо ще не побував, то обов'язково неодноразово чув про нього. Словами важко змалювати і описати красу природніх краєвидів та  витонченість ліній створених руками талановитих скульпторів, архітекторів і садівників.  Історія створення парку це історія неймовірного кохання польського магната Станіслава Потоцького та його дружини Софії, якій він подарував цю перлину паркового мистецтва на день народження в далекому 1802 році. В сучасному світі "Софіївка" - це національний дендрологічний парк, що розташований на площі близько 180 гектарів. Він охоплює різноманітні дерева і екзотичні рослини, природні і архітектурні цікавинки, статуї стародавніх античних богів і філософів, фантастичні містки і затишні альтанки, чарівні водойми і таємничі гроти, невеликий звіринець і безліч легенд та переказів. Це місце яке приваблює до себе відвідувачів і туристів протягом року, де кожний знайде щось своє і відкриє свою таємницю.

Станіслав Потоцький
Софія Потоцька




   Умань старовинне місто вузеньких вулиць і цікавих історій, одну з яких нам розповіла лялькарка Василинка під час театралізованої екскурсії містом. Все почалося теплого літнього дня коли компанія професійних туристів біля колишнього млина зустріла пані у вишитому вбрані. Ми незчулися  як нас закрутило у вирії подій і наша компанія вирушила крізь простір та час у пошуку грошей лялькарки. Нам зустрічались яскраві персонажі, ми слухали захоплюючі оповідки, відгадували загадки і навіть завітали в торгові ряди, аж поки дорога не привела до таємничих підземель.




  Василіанський монастир це одна з найстаріших будівель міста, побудований в 1790 році Салезієм Потоцьким він за свій вік пережив чимало потрясінь. Спершу він був великим центром релігійної і світської освіти, пізніше тут розмістили госпіталь, а потім і військові казарми, деякий час тут знаходився навіть театр. Зараз він належить до Державного історико-культурного заповідника "Стара Умань", а в його підземеллях знаходяться цікаві експонати і проводять унікальні екскурсії. Під Василіанським монастирем знаходиться єдиний в Україні театралізований екскурсійний маршрут підземеллями з ефектом повного занурення в минуле за допомогою чотирьох чуттів:  зору, слуху, нюху та дотику. Це справді вражаючі відчуття, ми побували в гостях у монахів, побачили їх побут, почули цікаві розповіді, торкнулися частинки історії. 






  Після відвідання підземель навколишній світ наповнився кольорами і звуками, а ми далі вирушили в пошуку грошей нашої знайомої лялькарки, тут ми зустріли ще декілька цікавих персонажів серед яких був "самий чесний єврей".



  Наступною вражаючою зупинкою нашої історичної мандрівки містом став будинок Файнштейна, де ми побували в декількох залах "не музею" . Цей будинок зведений ще на початку XX століття належав купцю другої гільдії Вольку Іосіфовичу Файнштейну. Зараз в напівпідвальному приміщені колишньої аптеки знаходиться дуже цікаве місце, тут проводять презентації, екскурсії, квести і майстер-класи, продають сувеніри, демонструють старовинні експонати та розповідають історії. Тут можна побачити вхід до закинутого підземелля і зануритися в атмосферу міста, яка панувала на початку ХХ століття. 





  І ось наша історична прогулянка містом закінчилася, разом з лялькаркою ми нарешті знайшли потрібного єврея, гроші не повернули (бо це ж Умань) та Василинка отримала омріяну хустку. А нас тим часом приваблювала музика яка лунала з боку скверу і ми наче зачаровані пішли на звук.



  В Центрально сквері Умані, біля дерев'яного будинку грала чарівна музика, як з'ясувалося саме в цей час тут відбувалося урочисте відкриття Уманського туристично-інформаційного центру. Це справді дуже важлива подія для туристів, адже в ТІЦі  жителі і гості міста зможуть дізнатися про туристичні родзинки краю, отримати інформацію про найцікавіші маршрути, придбати сувеніри і квитки та відвідати майстер-класи. Це перше місце куди варто завітати коли приїздиш в незнайоме місто.



  Умань  - це місто яке мене здивувало і надихнуло, прогулянка яким не просто задовольнила цікавість, а ще більше її розворушила. Цей край приховує в собі стільки незвіданого що я ще обов'язково сюди повернуся. Закінчився один етап нашої мандрівки, проте попереду чекає ще подорож природними перлинами Уманщини. Ми побуваємо в чарівному "Українському Едемі" та відвідаємо неймовірний "Буцький каньйон".


 Пригоди надихають... 

Немає коментарів:

Дописати коментар