понеділок, 25 лютого 2019 р.

Ювілей Заповідника і відкриття нових залів у Збаразькому замку

 Тернопілля край замків і легенд, історія яких сягає сивої давнини. Край де минуле і сучасність тісно сплітаються в канві майбутнього. Де історію цінують, зберігають, досліджують і передають майбутнім поколінням. І не дивно, адже в нас в обасті знаходиться третина усіх замків України, які в давні часи захищали нашу землю від ворогів, а зараз розповідають свою історію та зберігають память предків.
 
В п'ятницю 22 лютого я побувала на урочистих подіях присвячених 25-річчю створення Національного заповідника "Замки Тернопілля", що відбулися в Збаразькому замку. Це поважний ювілей для Заповідника, який пройшов довгий шлях у збереженні і відновленні історичних памяток. Все почалося зі створення 8 лютого 1994 року Державного історико-архітектурного заповідника   на базі Збаразького замку XVII століття, церкви Преображення Господнього 1600 року, споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ряду інших важливих пам'яток міста і району.
  З часом до фонду Заповідника приєдналися інші замки і навіть один палац. А 15 січня 2005 року йому надано статус Національного і перейменовано у Національний заповідник "Замки Тернопілля". Про цю цікаву організацію я дізналась близько 4 років тому, коли вперше побувала на відкритті туристичного сезону в Збаразькому замку. З часом відвідала всі 10 замків і палац які на разі входять до НЗ "Замки Тернопілля". А саме Збаразький замок, Вишнівецький палац XIV-XVIII ст. , Скалатський замок XVII ст., Теребовлянський замок ХІ-ХVІІІ ст.,Микулинецький замок ХVІІ ст. Теребовлянського району, Золотопотіцький замок ХVІІ ст. Бучацького району, Язловецький замок ХІV-ХVІІІ ст. Бучацького району, фортеця ХVІІ ст. у Підзамочку Бучацького району, Скала-Подільський замок ХІV-ХVІІ ст. Борщівського району, Кривченський замок ХVІІ ст. Борщівського району та Чортківський замок ХVІІ ст .
  З більшістю замків я познайомилася завдяки щорічним фестивалям "Свято замку" , які були ініційовані керівництвом області  На деякі спеціально їздила подивитись. Завдяки НЗ "Замки Тернопілля" в більшості підпорядкованих обєктів проводяться різноманітні дослідження, проходять реставрації і  відновлення, а деякі поки консервують.
 Запрошених  гостей ювілею зустрічали хоробрі лицарі в обладунках - почесна варта замку. А на подвір'ї перед палацом розмістилася виставка старовинної зброї. В замковому холі можна було дізнатися про туристичні цікавинки області завдяки розміщеним тут банерам і стенду з буклетами.


  Незмінним центром Національного заповідника є Збаразький замок, він в нашій області найбільш відновлений. Цю могутню фортецю побудували в 1620-1631 роках брати Христофор та Юрій Збаразькі. На сьогодні в твердині постійно проводять екскурсії,  діє близько тридцяти виставкових зали, представлено 18 стаціонарних виставок, доречі дуже цікавих і пізнавальних. Також є зали змінних виставок.


  В рамках святкування ювілею в Збаразькому замку урочисто відкрили нові зали. Протягом двох років працювали реставратори над відновленням кімнат. І от нарешті Золота зала прийомів та зала змінних виставок постали перед гостями в майже первісному вигляді. Неймовірно розкішні, витримані в деталях, обставлені автентичними меблями, кімнати зачаровують.



   В новому залі змінних виставок презентували живопис знаменитого художника з Тернопільщини Миколи Шевчука, яку відкривав сам митець. Його роботи дуже яскраві і позитивні, наповнені фолькльорними і історичними персонажами. Вони притягують погляд, включають уяву, відображають світогляд автора. Полотна з великою кількістю орнаменту і деталей, несуть глибокий зміст та вражають красою.


   Все більше туристів відвідують замки і свята на Тернопіллі, цікавляться історичним минулим. Завдяки таким організаціям, як Національний заповідник є змога не лише зберегти і відновити  культурно-історичну спадщину, а й показати її людям. Я сподіваюсь що скоро ми зможемо побачити повністю відреставрований Збаразький замок, а в подальшому і інші замки Заповідника.
 А попереду нас чекає новий сезон фестивалів "Свято замку".
Пригоди тривають...
 

Немає коментарів:

Дописати коментар