четвер, 28 лютого 2019 р.

Подорож в зимові Карпати (Яремче і околиці)

 Я полюбила гори з першого погляду, за їх могутню велич, незрівнянну красу і непохитний спокій. Пам'ятаю як колись давно, в ночі, вперше приїхала в Карпати, навколо було темно, нічний морок сховав стародавніх атлантів від людського ока. І лише чисте повітря п'янило змучених дорогою мандрівників. Після цілющого сну, а сон в горах найміцніший, з ранку виглядаєш у вікно, а навколо одвічні Карпати, омиті першими сонячними променями. І оце перше враження залишається з тобою на завжди.



 Час в горах має особливість текти по своєму, тому я так люблю приїзджати в Яремче на вихідні. Гарне перезавантаження серед важкого робочого графіку. В зимову суботу з ранку можна зібратись і поїхати на славнозвісний курорт Буковель, що знаходиться в селі Паляниця. По дорозі полюбуватися місцевою архітектурою, порахувати кілометри в найдовшому селі України - Микуличині, та поставити свій світ з ніг на голову разом з перевернутим будинком в Паляниці. А навколо гори і ялинки з соснами, біля дороги біжить швидка річка, долаючи пороги, а далі розкинулася мов іграшкова залізниця.
     Яремче - курортне місто серед гір, яке запамятовується цікавими сувенірними риночками, бурхливим водоспадом Пробій, мальовничою природою, парком мініатюр, невеличким зоопарком та смачною їжею в кафе Затишок. Всі хто хоч раз бував в Яремче обовязково завітає до водоспаду Пробій, який розташований на річці Прут. Вода тут тече з шаленою силою і швидкістю пробиваючи собі дорогу серед величезних брил. Його дуже добре можна роздивитись з мосту, могутність води просто вражає, або спуститись до огорожі зі сторони ярмарку, який розташовується тут цілорічно. Мені дуже подобається цей сувенірний риночок, тут в будь-яку пору року можна придбати все : від місцевих смаколиків до найрізноманітніших сувенірів, і пачку карпатського чаю не забудьте прихопити в дорогу.


  Якщо ви мрієте побати місцеві Карпати, але маєте можливість побувати лише в Яремче, то Вам обовязково треба завітати в парк-музей "Карпати в мініатюрі". Тут зібрані маленькі копії різноманітних цікавих об'єктів які можна зустріти неподалік від Яремча. Найбільше мені сподабалась модель місцевої залізниці з відтвореним рельєфом, мініатюрною станцією, тунелями та мостами. Далі можна побачити обсерваторію на горі Піп Іван, яку я мрію побачити вже в оригіналі. А ресторан "Гуцульщина" точно такий як біля водоспаду Пробій. Тут ще багато цікавих обєктів які варто роздивитись, і не забудьте озирнутись навколо адже природа Карпат вражає.







   Відкриттям цього року для мене стало Вольєрне господарство Карпатського національного природнього парку. Тут не лише утримують тварин, а й лікують, адже на базі господарства діє реабілітаційний центр. При вході в невеликому ставочку плавають лебеді і качки. А далі на касі купуючи квитки не забудьте придбати корм для тварин,вони тут вже знають що туристи з пустими руками не ходять. За касою в спеціальних вольєрах знаходяться фазани, павичі, красені орли і інші птахи, памятайте що не всі вони вегетеріанці і не варто їм кидати зерно. Далі по доріжці величезні території де проживають благородні олені. Коли ми гуляли по господарстві самець олень величаво лежав неподалік і спостерігав за тим як люди годують самочок, серед яких були і маленькі оленятка. А ось і мої улюбленці дикі кабани, їх тут багато, напевно декілька поколінь волохатих вояк. Вони вже звикли що люди їх годують смачненьким зерном і з нетерпінням чекають нових порцій, при цьому кричать та штовхаються. Навіть просити, чи то вимагати смаколики навчились, один кабан, вже напевно досвідчений, ставав на сітку копитцями і дивився на нас поки йому не давали нову жменьку їжі.


7

  Гори притягують, зачаровують, дарують незабутні відчуття і враження. Хто був хоч раз в Карпатах, ще обовязково сюди повернеться. Щоразу приїжджаючи в гори я відкриваю щось для себе нове. Тут свіже повітря і безмежні простори, тут можна піднятися вгору щоб подивитися вниз і опуститися вниз щоб подивитися вгору. Навколо така краса природи, що час сповільнює свій хід.
 Пригоди надихають...
    

Немає коментарів:

Дописати коментар