середа, 10 липня 2019 р.

Пригода на Дністрі

  Який прекрасний Тернопільський край - родючий, квітучий та духмяний. Прямуючи дорогою до древнього велета Дністра, тільки но встигай розглядати навколишні краєвиди : важке колосся пшениці, безкрайні різнокольорові поля, жовтогарячі сонця соняхів. Ну як же не зробити фото на пам'ять.


Несе свої води сивий Дністер, гойдаючи, колишучи на хвилях яскраву конструкцію. А з неї доносяться дзвінкий сміх та веселі голоси, чути плескіт води та легенький шум вітру. Сонце ніжно огортає своїми обіймами блискуче плесо річки і стрімкі стіни каньону. А навколо неймовірної краси природа, від якої перехоплює подих та радіє душа.


   На дворі панує швидкоплинне літо, то сонцем підсмажить, то дощиком вмиє. Зараз кожний день у ціні, адже потім прийдуть похмурі осінні та морозні зимові дні коли так приємно згадувати теплі пригоди за чашкою запашного чаю. А пригоди на Тернопіллі це напрочуд легко, безпечно та цікаво. Потрібно лише на вихідні зібрати компанію однодумців та спланувати незабутню подорож на катамарані стародавнім Дністром.




Наша подорож річкою розпочинається вже з добре відомої стоянки на Дністрі: Іване-Золоте.





Розташована в Заліщицькому районі, біля села Іване-Золоте в урочищі, що зветься "Сивулина", вона містить в собі все що потрібно для гарного відпочинку. Чисту джерельну воду, яка падає водоспадом поміж скель, зручні альтанки, пологий берег Дністра, зелені галявини і навіть інформаційний стенд. Довершує це все неймовірної краси природа.На стоянці ми зустріли групу туристів, які тут зробили зупинку, вони прямували з Устечка, під керівництвом досвідченого капітана, нашого друга-активіста Бориса Гори. Сплав з Іване-Золоте на дві години коротший ніж з Устечка, а це дуже зручно для початківців, особливо тих хто тільки вчиться гребти. Тут вже на нас чекає катамаран з капітаном, цього разу з нами подорожує Андрій , який є не лише представником комунального підприємства "Заліщики туристичні", а ще й молодшим науковим співробітником у Національному природньому парку "Дністровський каньон". Отож цікава і пізнавальна пригода нам забезпечена.






  На відміну від попередньої подорожі на катамарані, цього разу Дністер вже не такий повноводний, та й течія слабша. Наш сплав розпочинається з підготовки : потрібно одягти змінний зручний одяг і взуття в якому можна зайти в воду, нанести сонцезахисний водостійкий крем, на воді дуже легко згоріти, кепка або панамка на голову, все цінне що може випасти та боїться води краще залишити на березі, а для телефонів і фотоапаратів потрібні водонепроникні футляри ну і обов'язково запас питної води. Сплав на катамарані настільки легкий і безпечний, що в ньому можуть брати участь навіть діти. Всі учасники обовязково одягають рятувалі жилети та проходять інструктаж.




Катамаран на воді і наша прогулянка Дністровським каньоном розпочинається. Дністер одна з найкрасивіших річок Європи та друга по величині в Україні. Він за свою багатовікову історію утворив неповторний у своїй природі каньон, який є найбільшим в Україні. Під час подорожі на катамарані проходимо повз три області : Тернопільську, Івано-Франківську та Чернівецьку. Частина Дністровського каньону, що знаходиться на території Тернопілля входить до одноіменного Національного природнього парку. Саме тут знаходяться найгарніші береги річки Дністер, унікальні геологічні відслонення, неймовірна природа, рідкісна флора і фауна. Дністровський каньон за результатами голосування ввійшов до переліку "7 прородніх чудес України".




Під рівномірний плескіт води та приємний подих вітру можна безкінечно милуватися навколишньою красою. Яскраві фарби природи зачаровують : блакитне небо з білими химерними хмаринками, зелень лісів на стрімких, а подекуди пологих берегах Дністровського каньону, різнокольорові нашарування скельних відслонень, по яких можна дізнатись історію землі. Не дарма ці місця називають "книгою створення світу". Якщо уважно споглядати, можна побачити лелек, що шукають собі смачний обід, а на деревах цілі колонії сірих чапель.





  В літку на Дністрі можна зустріти різноманітні плавзасоби : групи на катамаранах (як от ми), поодинокі плоти з моторами, катери що піднімають хвилі, і доступний всім охочим паром. Паромна переправа є наподалік міста Заліщики, вона з'єднує дві області Тернопільську і Чернівецьку, за невелику плату можна здійснити коротку подорож річкою і дістатись потрібного місця.





  Найцікавіше в сплаві - це проходження під мостом. Біля Заліщик їх два: залізничний та автомобільний. Цього разу ми пропливли лише під залізничним, тому що наша подорож закінчилася саме біля автомобільного мосту через Дністер. Залізничний міст має давню та трагічну історію, якщо добре подивитись, то можна побачити, що він ніби складений з декількох частин, старої та нової. Справа в тому, що його двічі руйнували, адже він мав, і має стратегічне значення. В 1941 році міст, разом із вагонами, в яких перевозили політичних в'язнів був підірваний загоном НКВС. Течія під мостом сильніша та швидша, тому тут потрібна злагоджена робота команди.










Після такого цікавого та активного відпочинку на річці, не завадить змінити ракурс і побачити навколишню красу з гори. Для цього потрібно лише переїхати на Чернівецьку сторону і піднятися на природній оглядовий майданчик в селі Хрещатик. Тут нам відкривається одна з туристичних родзинок Тернопілля, знаменита панорама на місто на Дністрі - Заліщики.




  Сплав по Дністру на катамарані - це незабутня подорож, справжня пригода, яку хочеться повторювати знову і знову. Це яскраві, неперевершені враження та неймовірний досвід, безпечний відпочинок який варто відчути на собі. Все більше людей переконується, що Дністер - річка доступна для всіх.




   Пригоди тривають...








Немає коментарів:

Дописати коментар