понеділок, 22 липня 2019 р.

Міжнародний фестиваль гончарів "Не святі горшки ліплять" 2019

  Гончарство - це не просто професія, це поклик душі, мистецтво що переплетене з традиціями, це таінство перетворення та магія живої глини. В руках професіоналів шматок непоказної породи змінюється, росте, розкриваючись у неймовірний витвір людської фантазії. Вази і посуд, іграшки та прикраси, скульптури і статуетки - різнокольорові вироби гончарного мистецтва вражають красою та функціональністю.
 
З 18 по 21 липня 2019 року в Тернополі пройшов колоритний фестиваль гончарів "Не святі горшики ліплять". Вже втретє це свято відбувається в нас в місті, проте цього разу воно змінило свою локацію, перемістившись в парк імені Тараса Шевченка. При цьому фестиваль набрав більше обертів, адже кількість і майстрів, і відвідувачів досить зросла, а сама подія стала міжнародною. 38 гончарів, фанатів своєї справи з 17 регіонів взяли участь в маштабному глиняному святі, апофеозом якого стало вогняне шоу.

  Фестиваль "Не святі горшки ліплять" ще з четверга заманював перехожих своїми різноманітними фотозонами, оздоблені сіном і керамікою, вони заохочували відвідувачів зробити незвичне фото на память. А майстри-гончарі тим часом створювали справжній шедевр глиняного мистецтва "Трипільську бабу", як відголосок древньої цивілізації, що існувала на Тернопіллі 5 000 років тому.

  В п'ятницю, 19 липня на літній сцені парку Шевченка урочисто відкрили третій міжнародний фестиваль гончарів "Не святі горшки ліплять". Під час відкриття познайомили відвідувачів з учасниками і організаторами цього маштабного етно-свята. Більшість гончарів, це вже давні знайомі з попередніх років та є багато нових митців, які вперше завітали на фестиваль.

   На територирії парку протягом всіх днів фестивалю відбувалися різноманітні змагання серед гончарів, цікаві виступи гуртів і виконавців, безліч неймовірних майстер-класів, в яких мали змогу взяти участь всі бажаючі. Цілющий басейн з глиною чекав на відчайдух, навколо в наметах розмістився ярмарок народного мистецтва, а неподалік сушилась трипільська скульптура, чекаючи свого зіркового часу.


 
Басейн з глиною приваблював і дорослих і дітей, які залюбки бавились у в'язкій масі та влаштовували веселі бої з ніг до голови обмащені цілющими масками. Навіть я отримала бойове хрещення глиною, намагаючись сфотографувати непосидючих малюків.
  Ярмарок приваблював погляди всіма кольорами веселки, які увібрали у себе глиняні вироби, що не намет то інший вид кераміки, презентація робіт іншого майстра чи зовсім інакший напрямок творчості. Різноманітні прикраси, неймовірний вибір посуду та кухонного начиння, свищики у вигляді звірів, скульптурки та безліч ексклюзивних виробів, що так і просилися до покупців у якості подарунка чи приємного спогаду про фестиваль.



  
А серед наметів гончарів, деінде траплялись виставки інших народних умільців, художників і митців. Ось наприклад, давня знайома пані Оля, що переворює сіно у обереги та іграшки, а там далі вистроїлись в ряд ляльки-мотанки та вишитий одяг.

  
Протягом чотирьох днів етнофестивалю гончарі проводили цікавезні майстер-класи, під час яких дорослі і малі не лише опановували гончарне мистецтво, а й вчились розмальовувати готові вироби. Це ж настільки захопливо занурити свої руки в глину, з допомогою гончарного круга та під вправним керівництвом митця створити власний унікальний витвір. На собі відчути магію природи, та в результаті забрати на пам'ять своє творіння. З ранку до вечора невтомні гончарі разом з відвідувачами виліплювали вази і горщики, тарілочки та підсвічники, фігурки і горнятка, які стануть прикрасами сотен домівок.


 Найцікавішим на насиченішим днем фестивалю "Не святі горшки ліплять" стала субота 20 липня, адже в цей день відбувалися захопливі змагання між гончарами, а ввечірі на всіх чекало неймовірне вогняне шоу та випалювання глинняної фігури. Один із конкурсів довів, що справжній майстер бачить не очима, а душею. Наші гончарі навіть з пов'язками на обличчі здатні створювати шедеври і спостерігати за ними справжнє задоволення, настільки чіткі і вивірені рухи. Всі конкурсанти з честю виконали поставлені завдання і залишили сушитись вироби. Адже підсумки всіх змагань підбивались у останній день фестивалю - неділю.




Ввечері, коли зайшло сонечко і на дворі настали сутінки, тендітна дівчина, яка цілий день працювала з глиною, перетворилася на древню жрицю вогню та влаштувала незабутнє шоу під ритми барабанів.
  Ще в перший день фестивалю гончарі почали створювати неймовірну "Трипільську бабу". З 550кг глини протягом 20 годин 37 митців виліплювали копію шедевру Трипільської культури. Після цього скульптуру залишили сушитись на повітрі, а пізніше огорнули у спеціальне термопокриття та почали підігрівати полум'ям. Вогонь, що розпалили в імпровізованій печі під глинняною бабою поступово збільшував температуру. Гончарі уважно слідкували за процесом випічки керамічної скульптури, а люди з цікавістю спостерігали за всім дійством. За деякий час розпочався найцікавіший та найефектніший ритуал вогняного шоу - знявши покриття з "Трипільської баби" гончарі під ритми барабанів поклонялися скульптурі, осипаючи її тирсою. Тисячі іскор здіймалося у небо, ніби після серії неймовірних вибухів, з яких народилася прадавня богиня. Це було незабутнє, феєричне дійство, яке назавжди залишиться у яскравих спогадах очевидців.




  Фестиваль гончарів "Не святі горшки ліплять" - це феєричне шоу, незабутнє мистецьке свято, яке об'єднує натхненних людей. Це саме та подія, на якій організатори і учасники на одній хвилі, вони в захоплені від самого дійства та заряджають своєю енергією і позитивом всіх навколо. Адже справді, не святі горшки ліплять, а неймовірні люди, які щиро закохані у свою справу та вміють навчити інших. Згадати як проходив фестиваль гончарів "Не святі горшки ліплять" 2018 можна перейшовши за активним посиланням.
Пригоди надихають...

    
  
 

2 коментарі: