понеділок, 15 липня 2019 р.

Зарваниця : "Загальнонаціональна проща 2019"

  Віра об'єднує, підтримує та надихає, вона є стимулом і рушійною силою. З давніх часів паломники вирушали у дорогу до особливих, святих місць, щоб відчути себе частиною чогось більшого, скинути тягар буденності та відновити душевний спокій. Вже сотні років люди прямують до життєдайної сили джерела та чудотворних ікон Зарваниці, щоб у спільній молитві отримати благословення.

Благодатна земля Тернопілля, сповненна особливої енергії, оповита атмосферою спокою та умиротворіння. Вже багато років поспіль серед літа до Марійського духовного центру, що в селі Зарваниця Теребовлянського району сходяться паломники з усіх куточків України та світу на загальну прощу. Її щоразу присвячують іншим подіям, проте всі вони об'єднанні поняттями миру, добра та злагоди.


З 13 по 14 липня 2019 року на Тернопільщині в селі Зарваниця відбулася Загальнонаціональна християнська проща до Марійського духовного центру, приурочена 30-річчю виходу Греко-католицької церкви з підпілля та молитві за мир. Ця маштабна, урочиста подія збирає різних за національністю, статками, місцем проживання людей які на два дні стають ближчими один одному. Я в захваті від такого духовного єднання, коли ти водночас відчуваєш себе мурашкою в людському морі та важливою частинною чогось величного.
  Більше вісьмидесяти тисяч прочан протягом вихідних взяли участь у Загальнонаціональній прощі. З наплічниками та наметами, одягнуті у яскраві дощовики, люди долали десятки, сотні а то й тисячі кілометрів до святині. Одні прибували групами чи громадами, інші привозили свої сім'ї та родини. Паломники йшли пішки, їхали на роверах і машинах, добирались на автобусах щоб стати учасником історичної духовної події.

 
Марійський духовний центр в Зарваниці - це всесвітній відпустовий центр, що входить в двадцятку найбільших в Європі. Його історія пов'язана з тим , що тут знайшов надійний прихисток київський монах, якому уві сні з'явився образ Богородиці з малим ісусом на руках. Це місце славиться своїм цілющим джерелом та двома іконами : Розіп'ятого Спасителя та Зарваницькою чудотворною іконою Матері Божої. У 1867 році Папа Римський Пій IX коронував ікону Богоматері та надав Зарваниці статусу відпустового місця. А нещодавно, 30 червня 2019 року, собору Зарваницької Матері Божої було присвоєно почесний статус "Малої базиліки". На території України це четвертий собор, який удостоївся такого важливого титулу.


  Навколо духовного центру ще з п'ятниці, у відведених місцях, розкинулися наметові містечка. Різнокольорові хатинки, що виросли тут, ніби гриби після дощу, який час від часу пускався протягом вихідних, стали житлом та прихистком для багатьох паломників.
  Духовною кульмінацією багатотисячної прощі в неділю, стала Божествена Літургія. Під час якої високодостойні гості і прочани у спільній молитві просили Всевишнього про спокій у країні, мир та добро у душі. Це було грандіозне і урочисте дійство під час якого кожен відчув піднесеність та особливість моменту.


 Після спільної молитви люди розійшлися по величезній території духовного центру. Хтось почав збиратися у дорогу додому, інші чекали на свою чергу помолитися біля чудотворних ікон, дехто набирав води з цілющого джерела, а решта піднялися Хресною дорогою до унікального комплексу споруд "Український Єрусалим" . 



   На Тернопіллі активно розвивається паломницький туризм, одним з відгалужень якого є прощі. Все більше людей навідується у наш чудовий край, щоб побувати у святих місцях. Я вже вдруге взяла участь у Загальнонацьональній прощі (згадати як відбулася проща в 2018 можна перейшовши за посиланням Загальнонаціональна проща у Зарваниці 2018 ), для мене це були незабутні моменти подорожі. Не дарма Зарваницю називають українським Лурдом.
Пригоди бувають різними...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар