понеділок, 20 січня 2020 р.

Фестиваль Маланки в Чернівцях "Маланка Фест" 2020

   Українські традиції унікальні та неповторні, вони пройшли крізь віки і покоління ввібравши в себе весь колорит нашого народу. В них відчувається шепіт предків, відгомін століть, вони об'єднуть і надихають, стають сучасними і в той же час зберігають автентичність. Однією з таких традицій є свято Маланки. 13 січня на Щедрий вечір , в ніч під старий Новий рік майже по всій Україні з давніх часів ходили гурти ряжених - молодіжні ватаги, які щедрували й водили "Маланку". В "Маланку" перевдягався молодий нежонатий хлопець з веселою вдачею, а дівчина чи жінка вдягала чоловічий одяг і була за "Василя". Маланка ходила зі свитою, серед якої обовязково були коза і чорт, а також дід, баба, циган з циганкою та інші фольклорні і казкові персонажі.

  Я вже декілька років подорожую по селах і містах Тернопілля на Маланки, вивчаючи традиції, звичаї, місцевий колорит, адже у кожному краю, кожному селі Маланку святкують по-своєму. Минулими роками побувала в селах Синьків Заліщицького району, Горошова та Устя Борщівського де поринула у світ казкових і фолькльорних героїв, світ народних пісень і обрядів. Тут розігруються сценки і зберігаються традиції, тут особлива атмосфера і незабутні емоції. Цього ж року виїхали за межі області і потрапили на справжній карнавал Маланок в Чернівцях де минуле з сучасним поєднується у феєричному танку кольору, музики, відчуттів і фактур.

 
  В неділю 12 січня 2020 року на передодні свята Маланки в Чернівцях пройшов яскравий та колоритний VIII фольклорно-етнографічний фестиваль «Маланка Фест 2020». Це був справжній український карнавал зі співами і танцями, різноманітними персонажами, величезними каркасними конструкціями та безліччю позитивних емоцій. 30 колективів з України, Румунії та Словенії спершу пройшли карнавальною ходою вулицями міста, які заповнили глядачі з різних куточків країни. А потім, на головній сцені міста виступили перед публікою та поважним журі, представляючи себе. Адже на переможців у двох номінаціях : Переберія та Традиційна Маланка чекали гарні призи.

  Переберія, тобто перевдягання - це вже осучаснена Маланка, яка більше схожа на карнавал. Вона яскрава і технічна, захоплює погляд і вражає своєю винахідливістю, тут можна зустріти великі, складні рухомі конструкції, різноманітні маски і костюми сучасних героїв. Переберія обмежується лише фантазією учасників, які готуються до виступу впродовж міжфестивального періоду, щоб не лише вразити глядачів, а й стати переможцем і отримати грошовий приз.  В номінації Переберія за результатами голосування глядачів перше місце заслужено посів великий білий ведмідь, якого представляв гурт «Білий ведмідь і брусницькі ескімоси» с. Брусниця Кіцманського р-ну отримавши 50 тис грн призових, друге місце і 30 тис грн. – вражаючий колектив «Персидський слон» с. Чагор Глибоцького р-ну, а почесне третє та 20 тис грн. неймовірний колектив «Гігантська нутрія» с. Горбова Герцаївського р-ну.


   Традиційна Маланка нараховує вже декілька століть історії, вона символічна та обрядова, несе в собі сакральний зміст та передає звичаї кожного окремого регіону. Маланкування - це особлива, унікальна частина народної спадщини, традиція що передається з покоління в покоління. Тут кожному учаснику дійства відводиться своя роль, певна важлива місія, а пісні, танці та персонажі набувають ритуального характеру. В номінації Традиційна Маланка, переможців якої обирало почесне журі перше місце зайняла Маланка села Горбова Герцаївського району, друге здобув фольклорно-етнографічний гурт “Суховерхівська Маланка”, а третім став маланковий гурт села Бузовиця Кельменецького району.


  Під час фестивалю приємно було зустріти народний аматорський фольлорно-етнографічний ансамбль “Синьківчанка” будинку культури села Синьків Тернопільської області, який раніше бачила на фестивалі Маланки в їхньому рідному селі. Воли представляли традиційну Маланку, зі співами, танцями та костюмами, і за підсумками онлайн голосування серед глядачів посіли 13 місце, набравши 188 голосів з 7 260 загальних.

    Фестиваль Маланки в Чернівцях приємно вразив мене своєю підготовкою і маштабами, атмосферою свята та неймовірно яскравими і позитивними колективами учасників. Це був справжній карнавал, під час якого ти стаєш не лише глядачем, а й частинкою грандіозного дійства. В мене теж були свої фаворити, ними стали гості фестивалю зі Словенії - кукери, які є частиною їхньої культури. Кукери - це одягнені у незвичні костюми чоловіки, що виконують традиційні ритуали з відлякування злих духів. Схожі, але менші за розмірами святкування щорічно проходять і в нас на Тернопіллі в Заліщицькому та Борщівському районах, про них я писала минулого року.
   Пригоди чекають...
  
  

Немає коментарів:

Дописати коментар