середу, 7 серпня 2019 р.

Міжнародний фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" 2019

  Етнофестивалі - це окрема категорія свят, на яких ти занурюєшся у світ культури і традицій, де оживає історія та чути гомін десятиліть. Це неймовірна можливість зустрітись з друзями та завести нові знайомства, спробувати щось нове і поспілкуватись на спільні теми. Тут раді всім, і кожний знайде собі розвагу чи заняття до душі.
  
З 2 по 4 серпня 2019 року в урочищі Бичова біля Монастириська відбувся Перший міжнародний фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" та ювілейна XX Лемківська ватра. Лемки з усіх куточків України і світу зібралися на Тернопіллі щоб згадати свою історію, віднайти самобутню культуру, зберегти та передати свою мову, традиції наступним поколінням. Національний одяг, кухня, різноманітні майстер-класи, ярмарки і виставки, безліч фотозон, повітряна куля і насичена концертна програма - фестиваль пройшов як завжди маштабно і цікаво.
  Лемки - це західна етнографічна гілка українського народу, яка спокон-віків проживала на обох схилах Карпат. 75 років тому сотні тисяч українців, зокрема і лемків депортували з їхніх етнічних територій, частина з них оселилася саме на Тернопіллі. Попри заборону, утиски та переслідування вони змогли не лише зберегти свою національну індентичність, мову, культуру і традиції, а й передати їх майбутнім поколінням.
   2 серпня 2019 року в п'ятницю фестиваль "Дзвони Лемківщини" традиційно розпочався на сцені, де відбулося відкриття молодіжної "Ватрочки". Згодом на галявині урочисто запалили "Лемківську ватру", як символ відродження культури та надію на майбутнє. Полум'я вогнища підтримували протягом усього фестивалю, час від часу підкладаючи до нього колоди. Ввечері молодь зібралася навколо ватри на традиційні лемкоспіви і завучала на галявині мова прадідів, здійнялася у повітря давня пісня.



  Другий день, 3 серпня 2019 року розпочався з святкової ходи в Монастириську. Після того як учасники прибули в урочище, на сцені в виставі відтворили події тих важких часів. В суботу відбувся основний день фестивалю "Дзвони Лемківщини". До пізнього вечора на сцені колективи з усієї області, України та закордону в барвистих костюмах співали лемківських пісень та виконували народні танці створюючи гарний настрій гостям свята.

   Вже традиційна вуличка з чепурними хатками відтворювала всі основні райони області, кожний намагався як найкраще презентувати свій край : вишиті рушники і одяг, цікаві експонати і народні колективи. Пісні та запальна музика лунали по всій території, музики і співаки запрошували до танку, привертаючи до себе увагу відвідувачів. Тут кожний розповідав історію свого краю.



  Найяскравішою родзинкою ювілейної Лемківської ватри була величезна повітряна куля. Серед галявини, немов різнокольоровий гриб після дощу, враз повстало повітроплавне чудо. Малі і дорослі учасники та гості фестивалю з захватом спостерігали за захоплюючим дійством. Справжні професіонали своєї справи, досвідчені повітроплавці у цей особливий день створили неймовірну атракцію, у режимі ліфту більше години часу вони піднімали у повітря наймолодших відвідувачів. Навіть встановили такий собі рекорд, на кулі разом з батьками став повітроплавцем найменший 4-місячний лемко. Близько 63 хлопчиків і дівчаток безкоштовно прокатали на повітряній кулі організатори фестивалю, подарувавши незабутні емоції.



  
Зануритись у атмосферу лемківської культури, спробувати щось зробити своїми руками, приміряти на себе автентичний одяг і навчитись зав'язувати хустку - на території музейного комплексу "Лемківське село" всі бажаючі мали змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах. Як колись молотили снопи, мололи зерно, шинкували капусту і розмальовували писанки можна було побачити на власні очі і спробувати свої сили у цій незвичній  для сучасної людини роботі. А на окремій локації дівчат навчали одягатись у національний лемківський одяг, як з'ясувалось правильно пов'язувати хустку - це ціла наука.


  Спробувати на смак справжню лемківську кухню можна було на окремій території, де в чепурних наметах привітні господині пригощали бандуряниками, киселицею, їдлом з грибів та іншими незвичними смаколиками.

   На території фестивалю також працював туристично-інформаційний центр де гості і учасники свята мали змогу більше дізнатись про туристичні цікавинки Тернопілля. А дехто зумів і спанувати маршрут своєї майбутньої мандрівки областю, в чому допомагали працівники локації і яскраві буклети.
   Ювілейні "Дзвони Лемківщини" відзначилися великою кількістю найрізноманітніших фотозон. На центральному  в'їзді в урочище Бичова розмістилися великі літери, що утворювали надпис LEMKO S.V.I.T. які привертали увагу всіх подорожуючих. Прогулюючись фестивалем можна було зустріти неймовірних лемка та лемкиню, які з радістю фотографувались з усіма гостями. Великі тюки з сіна теж виступали гарним фоном для фото, а улюбленцями всіх відвідувачів стали симпатична парочка, що розмістилася біля музейного комплексу.



  Найочікуванішим гутом фестивалю був звісно закарпатський Rock-H (Рокаш), який став яскравим завершенням другого дня фестивалю. Емоційні музиканти  створили драйвовий настрій всім гостям цього неймовірного свята.



  Міжнародний фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" це свято національних традицій і самобутності, це можливість дізнатись більше про людей що нас оточують, зануритись у лабіринти історії. Зрозуміти наскільки важливо знати своє коріння і бути частиною чогось значимішого. Фестиваль став дуже цікавою туристичною атракцією Тернопілля, адже все більше людей приїздить щоб зануритися у атмосферу народного свята. Згадати як відбувався Фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" 2018 можна перейшовши за активним посиланням.

 Пригоди чекають...
  
  
   
 

Немає коментарів:

Дописати коментар