четвер, 9 серпня 2018 р.

Бандерштат - фестиваль українського духу

 Я люблю фестивалі, такі різні, яскраві, цікаві і пізнавальні. Кожний з них несе в собі якусь думку, розкриває певну тему. Дає можливісь поринути у зовсім інший світ, дізнатися щось нове про себе та оточуючих. Вони справді всі різні, збирають різні аудиторії мають різну мету, проте обєднують людей, які в більшості випадків навіть не здогадуються про існування один одного.

 В основному я подорожую Тернопіллям, яке після чотирьох років так і залишається для мене незвіданою територією. Але цього разу доля чи обставини, називайте це як хочете, привела мене на загадкову Волинь.
  Неподалік від Луцька на величезному полі нас чекала наймаштабніша музична візитівка Волині - Бандерштат. Ще з далеку виднілись сцени фестивалю, про який я так багато чула. І ось нарешті на руці з'явився ще один браслетик і ми пішли вивчати нову для нас територію.
  Бандерштат - фестиваль українського духу, який вже дванадцятий рік поспіль збирає поціновувачів музики, тривав три дні з 3 по 5 серпня. Але з нашим напруженим графіком ми змогли відвідати лише один - третій, заключний, проте не менш цікавий. Зустрів він нас теплою, сонячною погодою, легкий вітерець неквапливо розмішував повітря і дарував трішки такої бажаної свіжості.
   Територія фестивалю величезна, музика лунатиме з трьох різних сцен, але до них ми повернемось пізніше коли вони почнуть свою роботу, а поки на них йде підготовка до виступів ми оглянемо територію. Всюди величезна кількість різноманітних і неймовірних фотозон, де постійно проходили фотосесії.

 До речі, одною з найважливіших особливостей Бандерштату, що відрізняє його від інших подібних заходів є майже повна відсутність нетверезих людей (ну принаймні я не зустріла жодного). Адже він є повністю безалкогольним, тут неможливо не тільки придбати будь-який алкоголь, а й пронести його на територію фестивалю. За цим пильно слідкує охорона. Тим більше, як нам розповіли, більшість торгівельних закладів навколо на дні проведення вирішили підтримати цю ініціативу і теж не продають алкогольні напої. Бандерштат довів що можна веселитись і відпочивати тверезим.
  Тому на території дійства безліч сімей з дітьми для яких є свої цікаві локації : безліч територій для ігор, різноманітні майстер-класи, атракціони, ігри і забави. А ще всюди намети з морозовом, в таку погоду це саме те що потрібно. Було смачно, я і сама періодично ласувала холодною смакотою.
  А поки тривала підготовка сцен кожний міг обрати заняття собі до душі. З однієї з сторін проводились реконструкції боїв, де завжди перемагали наші. За огорожею знайшовся ставочок, тепер стало зрозуміло куди ходили всі ті люди в купальниках і з рушниками. На території постійно проводились різноманітні інтелектуальні і пізнавальні зустрічі з відомими людьми.
  В інформаційних наметах можна було дізнатися безліч корисної інформації, в одному вдосконалювали і вивчали ураїнську мову, в іншому можна було дізнатися про цікавинки Луцька і Волині, а з далеку виднівся туристичний прапор Тернопілля, це вже наші розповідали про родзинки області.
  На фестивалі розмістилася ціла вуличка з виробами народних майстрів, тут і прикраси і одяг та вироби з символікою Бандерштату і різноманітні сувеніри, багото цікавих та гарних речей. А ми знайшли неймовірні віночки ручної роботи, які нам дозволили не лише оглянути але й переміряти, зробивши фотосесію.
 Поки я вивчала територію почала працювати головна сцена, завдяки тому що сцен було три і на кожній виступали різні виконавці і звучала різноманітна музика, кожний міг слухати те що йому подобається. На основній сцені, а вона відповідно була найбільшою виступали відомі гурти, це були яскраві виступи : Motanka, Karna, Друга ріка та багато інших.
 Urban Stage друга і найдрайвовіша сцена, сюди йшли фанати важкої  рок музики.

 І третя але не менш цікава - Тиха сцена, тут можна було просто розслабитися послухати музику і відпочити. Дехто танцював, дехто сидів і слухав, а хтось постеливши покривало насолоджувався моментом.

 Більшість гостей фестивалю проживало на території наметового містечка. Адже сюди зїхались гості з усієї України, як потім виявилось на перекличці. І хоча відвідувачів було багато, голодним ніхто не залишився. Поблизу головної сцени розмістилися намети з їжею і напоями де можна було скуштувати щось смачненьке.

  Це був незабутній день. Я вперше побувала на фестивалі Бандерштат, послухала музику, зустріла багато давніх друзів і познайомилась з новими цікавими людьми. Це було неймовірне свято на фоні Луцького замку, який виднівся в далині. Подія яку варто відвідати і емоції які варто зберегти у памяті. І навіть невеликий дощик який пройшов у вечері не зіпсував настою,а лише освіжив повітря. Подорожі це завжди новий і цікавий досвід та захоплюючі враження.
Пригоди тривають...

Немає коментарів:

Дописати коментар