середу, 27 червня 2018 р.

Фестиваль "Чортківська офензива" 2018


 Чортків надзвичайне місто, тут можливо все. Навіть перенестись майже на сто рорів назад,  зустріти вояків в формі армій що вже давно стали легендами та побувати на визначному бої.

 На Тернопільщині з 15 по 17 червня 2018 року пройшов військово-історичний фестиваль "Чортківська офензива", присвячений найуспішнішій військовій операції часів польсько-української війни в Галичині 1918-1919 років.
  І мені вдалося побувати на цьому грандіозному фестивалі, де я отримала неймовірні враження. Такого я ще не бачила... Але давайте все по порядку: подорож почалася зі справжньої зливи, дощ подав майже всю дорогу, здавалося яке може бути свято під відкритим небом в таку погоду, та коли нас це зупиняло. В Чорткові як не дивно вже не лило, а тільки капало, і ми пішли зясовувати що то має відбуватися, а головне де. Попереду розмістилась велика кількість палаток які тільки но відкривались, місто готувалося до останього третього дня фестивалю. Ось і центральна сцена вже чекає на виконавців.
 Невдовзі тут на площі Героїв Небесної сотні розпочнеться бульбашкове шоу для дітей в якому всі бажаючі зможуть взяти участь і створити власну колекцію мильних бульбашок, так багато радості та сміху від того заняття було, що навіть дорослих захопило.
 А поки тривала прогулянка містом - дощ став, ми знайшли ще одну маленьку сцену навпроти костелу, яка чекала на початок головної події свята - реконструкції бою "Чортківської офензиви".
 Ще півтори години прогулянки та смачного обіду в їдальні-музеї "Пан Чартковський" (про нього розповім наступного разу) і ми повертаємося до костелу. Тут вже обгородили місце бою стрічками, біля сцени зібралися представники влади і військові для урочистого відкриття реконструкції, а навколо обступили глядачі, що чекали з нетерпінням на подію.
 І ось нарешті вступна частина закінчилась і на майбутньому полі бою вишикувались учасники у формі (всього у реконструкції приймало участь 40 людей з Вінниці, Львова та Камянеця-Подільського).
  Війська розійшлися по позиціям відтворюючи події 1919 року, ми розглядали приготування з цікавістю, і тут все почалося... Це було захоплююче видовище, почалася майже справжня війна, верхню позицію зайняло військо противника, а з низу наступала Українська Галицька Армія, я з відкритим ротом так і простояла всю битву періодично намагаючись щось знімати, звук вистрілів був такий що вуха закладало(уявіть собі що стріляли за 2 метри від нас).
  Бій був запеклий але наші після невеликого відступу все ж таки зібрарися з силами і пішли у наступ.
  Військо противника падало мов підкошене під пострілами (насправді вони були холості, лише звук і запах) галичан. Перемога була забезпечена.
До учасників збіглися фотографи і оператори (але вже сучасні), почалися фотосесії, діти збирали відстріляні гільзи на память.
   Гості в піднесеному настрої попрямували в центр де чекала смачна ярмарка та головна сцена на якій до кінця вечора виступали гурти і виконавці. 
  Фестиваль видався багатим на емоції і враження, ще довго у вухах дзвеніло від звуку пострілів.
Історію таким чином набагато цікавіше вивчати, адже вона оживає на очах. На подібні свята приїжджають все більше і більше гостей з різних куточків України і світу.
 Пригоди тривають...

Немає коментарів:

Дописати коментар