середу, 6 червня 2018 р.

Білокриницький палац

 В дорослому житті нам так не вистачає казки, здається хоч трішечки чар щоб відволіктися від буденності і навколо все зміниться, заграє новими фарбами. І ось ти справжня принцеса, в'їжджаєш на кареті через  ворота (від одного вигляду яких затамовуєш подих), поволі проїзжаєш по мощеній дорозі через парк, і перед твоїми очима відкривається неймовірний в своїй величі палац, з якого лунає музика і сміх.... Повіяв легкий вже по літньому теплий вітерець і я виринула з своєї фантазії.

Цього разу дорога привела нас у село Білокриницю що неподалеку Кременця на Тернопільщині, тут і знаходиться причина моєї подорожі у минуле - палац Вороніна XIX століття. Він побудований у англо-готичному стилі з елементами ренесансу, а вїзд до нього відкриває унікальна неоготична в'їздна брама.
 Історія цієї споруди дуже давня. А все почалося в другій половині ХVІ століття коли Білокриниця (перша історична згадка 1438 рік, як володіння Кременецького замку) переходить до князів Збаразьких, які зводять тут замок. Проте він простояв в такому вигляді недовго, і вже в 1603 році його руйнують татари. Та за три роки князь його відбудовуює. Після смерті Єжи Збаразького Білокриниця переходить до Вишнівецьких, а потім як придане стає власністю Радзівілів, замок приходить в занепад . Тому в 1806 році Радзівіли продають село з околицями шляхтичу Колонна-Чосновському, який відновлює споруду, проте пожежа знищує фортецю і більше 30 років замок стоїть зруйнований.
  В середині  XIX століття нащадок Чосновського на руїнах замку споруджує грандіозний палац в англо-готичному стилі, та через велику вартість робіт - банкротує, а у 1866 році з аукціону садибу і землі купує граф Олександр Воронін. Який завдяки заснованому господарству покращує економічну ситуацію в Білокриниці. Граф помер в 1890 році й згідно з своїм заповітом був похований на подвір'ї палацу.  А маєток і кошти згідно з останнім бажанням Вороніна перейшли казні за умови відкриття в ньому сьльськогосподарського навчального закладу для селянських дітей. Його волю було виконано, і з того часу в палаці навчають дітей. Завдяки чому споруда з часу смерті Вороніна майже не змінилась.

 Зараз в палаці розміщений Кременецький державний лісотехнічний коледж . Разом з парком, гуртожитками та господарськими спорудами територія навчального закладу займає близько 32 гектарів. В приміщенні палацу влаштований невеличкий музей. А на території проводять екскурсії. Серед відомих людей, що тут навчались були академік Ігор Юхновський і архієпископ Австралії та Нової Зеландії Володимир Дідовий.

   До палацу на екскурсію можна приїхати будь коли, але мені здається накраще тут літом (коли студенти їдуть по домівкам), парком прогулюються поодинокі туристи та місцеві жителі.  А навколо тиша, лише вітер шумить у деревах.
Пригоди тривають...
  
   

  

Немає коментарів:

Дописати коментар